Magnetna glave

Poštovani,

radi se o muškoj osobi, 33 godine. Inače nema nikakvih glavobolja, niti drugih zdravstvenih problema. Sportski aktivan.

Jedan dan se javila iznenadna probadajuća bol u glavi sa trnjenjem desne ruke, desne strane lica, te zamućenog vida. To je trajalo par minuta. Nakon toga prestaje utrnulost i ostaje bol u glavi. Osoba je otišla spavati te se drugi dan prijavila u hitnu jer glavobolja nije prestala.
Na hitnoj napravljen CT nalaz uredan, krvna slika uredna i zaključak je da je to bio intenzivan napad migrene. Preporuka da se obavi magnetna. Magnetna obavljena 6 dana nakon toga.

Nalaz magnetne kaže kortiko-subkortikalno frontalno lijevo vidljiv ovalni areal heterogenog intenziteta signala na T1 i T2 sekvencama “pop corn” izgleda, koji pokazuje izrazit gubitak intenziteta signala ne GRE sekvenci, te se postkontrastno ne imbibira mjeri oko 7×7 mm na aks 7×6 mm na kor.pr. Nema znakova perifokalnog edema. Opisano dif.dg može odgovarati kavernoznoj malformaciji (tip 2 po Zabramskom)
Supratentorijalno vertikularni sustav je primjereno širok, simetričan sa primjereno širokom i mediopaniranom III komorom i uredno širokim pericebralnim likvorskim prostorima.
Hipofizno-hipotalmičko područje, korpus kalosum i kraniocervikalni prijelaz su primjerenog izgleda. Područje pontocerebelarnih kuteva je bez patomorfoloških promjena.
Znakova akutne ishemije odnosno hemoragije se nije našlo.
Zaključak glasi: Lijevo frontalno koritko-subkortikalno vidljiva kavernozna malformacija

Zanima me vaše mišljenje. Koliko je ovo opasna situacija? I koliko utječe na normalan život? Te što bi preporučili za dalje?

Unaprijed hvala!

23.3.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

kavernozne malformacije su abnormalno formirane krvne žile koje izgledaju kao mali plod duda u mozgu ili kičmenoj moždini. Ove malformacije mogu biti nasljedne ili se mogu javiti same od sebe. Mogu ispuštati krv, što dovodi do krvarenja, što može izazvati neurološke simptome, u ovisnosti od lokacije kavernozne malformacije u živčanom sustavu.

Simptomi mogu uključiti slabost ili utrnulost lica, ruke ili noge, nestabilnost, gubitak vida ili dupli vid, kao i teškoće u govoru i gutanju. Mogu se javiti i napadi. Ponovno krvarenje se može javiti ubrzo nakon prvog krvarenja ili malo kasnije. Osoba koja ima kavernozne malformacije ne mora imati nikakve simptome. Kada se simptomi jave, oni su obično povezani s mjestom na kojem je malformacija i jačinom zidova malformacije.

Simptomi se mogu javiti i povući kako malformacija mijenja veličinu uslijed krvarenja i reapsorpcije krvi. Javlja se neurološki deficit koji je povezan s dijelom mozga ili kičmene moždine koji je zahvaćen malformacijom. Bilo koji od ovih simptoma se mogu javiti: napadi, slabost ruku i nogu, problemi s vidom, problemi s ravnotežom, problemi s pamćenjem i koncentracijom, glavobolje, stalni ili prolazni neurološki deficit, krvarenje. Ako se kavernozna malformacija nalazi u frontalnom režnju, tada, zajedno s općim simptomima, pacijentu je teško kontrolirati svoje psihoemocionalno stanje. Prednji režanj je odgovoran za motivaciju, stavove prema akcijama i njihovu analizu, pa stoga, s ovim oblikom bolesti, pacijent ima problema sa socijalnom adaptacijom, utječe na pamćenje i motoričke sposobnosti. Rukopis postaje nečitak, zabilježen je nehotičan trzaj udova.

U vašem pitanju važna ćinjenica je i to da se radi o sportski aktivnoj osobi pa treba imati na umu mogu li aktivnosti vezane uz sport kojim se pacijent bavi uzrokovati dodatna prolazna ili čak trajna oštećenja mozga, što potencijalno može pogoršati neurološki i opći status pacijenta.

Potrebna je stručna konzultacija s neurologom i neurokirurgom koji će preporučiti eventualno potrebnu dodatnu dijagnostiku i razmotriti dostupne mogućnosti liječenja.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Obiteljska medicina

RTG pluća – molim Vaše mišljenje

Obiteljska medicina

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Obiteljska medicina

Vrtoglavica

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je iluzija okretanja tijela ili okoline te je simptom, a ne dijagnoza. Pri obradi bolesnika najvažnije je utvrditi radi li se uopće o vrtoglavici ili se radi o poremećaju ravnoteže, presinkopalnom stanju, fobičkom […]

Obiteljska medicina

Bakterijski konjuktivitis

Konjuktivitis je upalni proces spojnice (konjunktive) oka. Različito se očituje, prema vrsti i stupnju upale, a obično je uzrok infekcija, alergija ili fizikalno-kemijski iritans. Prema trajanju, konjunktivitisi se dijele na akutne (nastupa naglo, u početku unilateralno sa zahvaćanjem drugog oka unutar jednog tjedna te traje manje od 4tj) te kronične (traje duže od 3-4 tj). […]

Obiteljska medicina

Je li uzrok mom suhom kašlju alergija?

Obiteljska medicina

Gravesova bolest

Gravesova bolest (Basedowljeva bolest, difuzna toksična guša) najčešći je uzrok hipertireoze. Uzrokovana je autoprotutijelima na TSH receptore, koja su stimulacijska pa potiču trajnu sintezu i lučenje suviška T4 i T3. Ponekad se javlja uz druge autoimune bolesti, kao što su DM tipa 1, vitiligo, perniciozna anemija, kolagenoze. Može se genetski prenositi, a pogađa žene više […]

Obiteljska medicina

Pijelonefritis

Pijelonefritis je bakterijska infekcija jednog ili oba bubrega. Najčešći uzročnik infekcija bubrega je E. coli, bakterija koja se normalno nalazi u debelom crijevu, a uzrokuje 90% vanbolničkih te 50% bolničkih infekcija bubrega. Infekcije obično nastaju kad bakterije migriraju iz anusa prema mokraćnoj cijevi, duž mokraćne cijevi u mokraćni mjehur pa opet uzlazno, prema bubregu. Infekciji […]

Obiteljska medicina

Depresija

Učestalost depresije je u porastu te se smatra da će uskoro postati drugi svjetski zdravstveni problem. Procjenjuje se da tijekom života od depresije oboli oko 20% žena i 10% muškaraca. Depresija se javlja u svim razdobljima života, ali je najčešća pojavnost u ljudi srednje životne dobi što sa sobom nosi brojne posljedice: poteškoće u radnom […]