Mogu li se kupati s herpesom na oku?

Poštovani, imam herpesvirusni vezikulozni dermatitis na oku (u kutu desnog oka) koji sam već imala par puta, pojavio se prije 2 dana i preporučena mi je AciVision krema, zasada su to samo mjehurići malo bolni i svrbi me. Zanima me smijem li se ja kupati u moru i da li to može prouzrokovati pogoršanje ako oko dođe u kontakt s vodom ili opasnosti nema, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

6.9.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Virus herpes simplex ulazi u tijelo kroz nos ili usta i prenosi se s druge osobe koja je zaražena, ili ga prenosimo sami sebi ukoliko imamo isti virus na usnici ili negdje drugdje. Nakon zaraze, ovaj virus putuje do živaca gdje može ostati neaktivan godinama i ne mora se nikad aktivirati. Herpes oka (očni herpes ili herpes na oku) je česta pojava, koja recidivira (ponavlja se) i utječe na oči, te može izazvati upalu i oštećenje rožnice.

Liječenje ovisi o dijelu oka zahvaćenim infekcijom pa se tako mogu koristiti razni antivirusni lijekovi, bilo da se radi o kapljicama za oko ili tabletama. U nekim slučajevima se prepisuju kortikosteroidi, a terapiju je vrlo važno provesti do kraja jer se simptomi lako mogu vratiti ukoliko se terapija prekine prije propisanog vremena.

Herpes simpleks na kapku tretira se uz pomoć mišićnih stimulansa, lokalno se propisuju masti (oksolinska, teobrofenska, florenalna). Potrebno je eliminirati predisponirajuće čimbenike: podhlađivanje ili pregrijavanje tijela i kontakte razne vrste.

Bez obzira na vrstu lijekova vrlo je važno uzimati lijekove cijeli period koji vam je preporučen, čak i ako vidite poboljšanje, infekcija se lako može vratiti. Obzirom na to da je potrebno izbjegavati kontakte, a i iz razloga što se infekcija može prenijeti na druge dijelove tijela (a osobito je opasno da se prenese na oko), nije uputno da se kupate tijekom aktivne virusne infekcije oka.

Svako dobro!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika