Molila bih vas da mi objasnite nalaz mamografije!

Poštovani,
Već dugo imam kvrgu iznad bradavice desne dojke koja je uvijek tu, ali inače nije boljela (imam 50 godina) Kad sam radila utz (prije godinu dana) doktor mi je rekao da su to mliječne žlijezde i da se ne trebam brinuti. No nakon sto sam imala visoku temp. 39.5 ta kvrga me je strašno počela boljeti. Preboljela sam visoku temperaturu prije 2 mjeseca, ali kvrga me i dalje boli zato sam otišla napraviti mamografiju. U nastavku ću Vam napisati sadržaj nalaza.
“Dijagnoza : N60 Benigna displazija dojki I10
Prikažu se podjednako velike dojke s početnom posteromedijalnom involucijom, većim djelom prožete zamućenim sitnonodularnim mastopatičnim parenhimom gustoće ACR C simetričnog rasporeda. Donekle se izdvaja nodularna sjena prepektoralno lijevo na L – MLO koja će najvjerojatnije odgovarati intramamarnom limfonodulu. Ne vidi se suspektnih sjena, gnjezda patoloških mikrokalcifikata kao ni areala distorzije unutar gustog parenhima.
Preporuča se kontrolna mamografija za godinu dana uz UTZ u intervalu zbog gustoće žljezdanog parenhima.
BI RADS-2
ACR C”

Zanima me što nalaz znači? Da li je moguće da to postane zloćudno? I koja je terapija? S tim da mene to boli, a i htjela bi da to nestane ako je to moguće.

Bila bi Vam zahvalna na odgovoru.

20.9.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Dijagnoza BIRADS 2 znači da se sigurno radi o promjeni koja ima dobroćudne karakteristike. Potrebno je da napravite kontrolne preglede prema preporukama. Ukoliko se u međuvremenu pojave znakovi upale kao što su crvenilo, oteklina, povišena tjelesna temperatura i pojačanje boli, odmah se javite liječnike jer u tom slučaju postoiji mogućnost da se radi o upalnoj promjeni koju treba liječiti antibioticima. Postojanje krvge sigurno kod Vas stvara brigu i stoga potražite mišljenje kirurga koji će procijeniti radi li se o takvoj promjeni koja se može odstraniti. Ukolio se radi o limfnom tkivu, kako se u nalazu pretpostavlja, takve tvorbe su podložne promjenama i stoga nemojte svakodnevno pipati dojke već napravite periodičnu palpaciju u prvom dijelu ciklusa.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika