Molim mišljenje nalaza!

Poštovani,
Mama je stara 70 g i radila je mamografija, nalaz glasi BIRADS 2, dobroćudan displazija dojki, molim vas što to znači?
Piše nastaviti kontrolu, a koliko često treba raditi MMG, da li treba UZV ili nešto drugo ni šta ne znam?
Hvala
Lp

28.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Mamografija pokazuje različite promjene u tkivu dojke kao što su kalcifikacije, mase te druga abnormalna i sumnjiva područja. Ona ne može dokazati zloćudnost promjene, ali usmjerava na potrebu za dodatnim ispitivanjima. Kalcifikacije su sitne naslage kalcija u tkivu dojke. Makrokalcifikacije su veće naslage kalcija, koje se obično javljaju kod žena nakon 50-te godine. Posljedica su promjena uzrokovanih starenjem arterija dojki, starim ozljedama ili upalom te su obično nekancerozne naravi. Mikrokalcifikati su sitne naslage kalcija, imaju veću vjerojatnost da budu maligne naravi, ali je za to potrebna daljnja dijagnostička obrada, prvenstveno biopsija. Sljedeća važna promjena koja se na mamogramu može vidjeti naziva se masa. To mogu biti ciste ili čvrsti tumori kao npr. benigni fibroadenomi ili suspektne maligne kvržice. Pomoću mamografske slike može se procijeniti gustoća tkiva dojke, koja se temelji na raspodjeli žljezdanog i fibroznog tkiva dojke u odnosu na masno tkivo. Veća količina žljezdanog tkiva znači veću gustoću tkiva dojke što može otežavati pronalazak promjena na mamografskim snimkama.

Mamografske snimke očitava liječnik specijalist medicinske radiologije, a mamografski nalazi očitavaju se prema BI-RADS kategorizaciji. Ovakav sustav kategoriziranja nalaza nazvan Breast Imaging Reporting and Data System – skraćeno BI-RADS potječe od Amerikanaca. Ova kategorizacija primjenjuje se u očitavanju mamografskih snimaka u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, a obuhvaća kategorije od 0 do 5. BIRADS 2 označava neke od gore navedenih promjena koje su sigurno dobroćudnih karakteristika.

U skladu s ovdje navedenim, za sada nije potrebno da Vaša majka provodi bilo kakvu dodatnu dijagnostičku obradu. Ultrazvučna pretraga dojki je praktična i bezbolna pretraga bez zračenja, pa kako biste Vi bili mirni, takvoj pretrazi Vaša majka se može podvrći jedanput na godinu. U slučaju da liječnik na ultrazvučnoj pretrazi pronađe nešto što bi zahtijevalo dodatnu obradu, preporučit će to u svom nalazu.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika