Molim vas mišljenje o mojoj terapiji!

Tri godine koristim Euthyrox tablete ali ne vidim neko poboljšanje zdravstvenog stanja.Naime,vrijednosti hormona se mijenjaju ali ja i dalje osjećam umor,imam suhu kožu,zatvor,debljam se i sl.Prilikom zadnje kontrole hormona,koju sam imala početkom prošlog mjeseca,liječnik mi je smanjio dozu Euthyroxa zbog snižene vrijednosti TSH(0.08 microIU/ml).Vrijednosti FT3 su 4.21 pmol/l a FT4 15.09 pmol/l.Sada sam uradila i sljedeće nalaze:
Ukupni kolesterol 5.1 mmol/l
Trigliceridi 1.5 mmol/l
HDL 2.3 mmol/l
LDL 2.1 mmol/l
Glukoza 5.8 mmol/l
Inzulin 7.14 mU/L
Alkalna fosfataza 55.0 U/L
AST 18.1 U/L
ALT 16.9 U/L
Vitamin D 38.5 nmol/l,te SHBG za koji ću rezultate imati za par dana.Problem je što liječnik kod kojeg idem,dijagnozu i terapiju propisuje samo na osnovu nalaza(vrijednosti razine hormona štitnjače) a slabo u obzir uzima moje stanje,odnosno kako se ja osjećam.Čula sam da dosta liječnika uz Euthyrox uvodi i lijek Thybon.Molim Vaše mišljenje i savjet što dalje da činim.

30.11.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Drugi lijek koji navodite sadržava liotironin, a to je jedan od hormona koje proizvodi štitnjača. Štitnjača proizvodi i oslobađa dva hormona: liotironin (T3) i tiroksin (T4). Tiroksin se u drugim dijelovima tijela pretvara u liotironin. Liotironin je aktivniji hormon u tijelu. Odgovoran je za održavanje normalne brzine metabolizma za cijelo tijelo. Kada štitnjača nije u stanju proizvoditi normalne količine liotironina i tiroksina, razina tih hormona štitnjače u krvi se smanjuje (ovo je poznato kao neaktivna štitnjača ili hipotireoza), čija je posljedica pojava niza tegoba i promjena koje i sami osjećate i opisujete.

Liotironin se daje kada homron štitnjače padne vrlo nisko i potrebna je brza zamjena. Liotironin se ne mora pretvarati iz tiroksina i stoga može djelovati brzo (unutar nekoliko sati). Liotironin se daje da brzo zamijeni liotironin koji bi inače proizvodila štitnjača. Ne stimulira štitnjaču da proizvodi veće količine hormona štitnjače; jednostavno djeluje tako da brzo vrati razinu liotironina u krvi na normalne razine.

Ako ne možete trenutno ukloniti uzrok Vaših tegoba, niti u kojem slučaju nemojte odbacivati farmakološko liječenje. Uz farmakološko liječenje, velike dobrobiti mogu donijeti promjene životnih navika. Pokušajte smanjiti količinu stresa i težite duhovnoj i tjelesnoj ravnoteži. Jedite ribu, jer ona sadrži esencijalne masne kiseline (omega-3) koje pomažu u gubitku težine, smanjuju upale i podržavaju proizvodnju hormona štitnjače, pijte zeleni čaj jer on podržava metabolizam, a time i štitnjaču, jedite hranu bogata selenom, mineralom koji podržava rad štitnjače i imunosnog sustava, poput lososa i brazilskih oraščića (preporučena doza je dva oraščića dnevno). Ovaj je mineral posebno važan za one kojima je dijagnosticirana Hashimotova bolest. U svoj jelovnik uvrstite hranu bogatu cinkom poput badema, bučinih sjemenki, piletine i puretine. Redovito se bavite nekom vrstom umjerene fizičke aktivnosti jer kretanje potiče rad metabolizma, a time pomaže i štitnjači.

Potražite ponovo pomoć endokrinologa jer će Vam možda trebati češće kontrole kako biste postigli optimalnu kontrolu rada štitnjače. Vaš će liječnik procijeniti eventualnu potrebu uvođenja drugog hormonskog pripravka i po potrebi korigirati Vašu terapiju. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika