Molim vas mišljenje za nalaz hormona štitnjače

Poštovani, liječim se od hipotireoze (i hashimoto), već godinama uzimam euthirox 50.
Danas sam vadila hormone štitne i TSH mi je u redu 1,73 (ref.vrij. 0,27-4,20), a fT3 7,3 (ref. vrij. 3,1-6,8) i fT4 27 (r.v.12-22). Obično su kod hipotireoze vrijednosti fT3 i fT4 niže, a kod hipertireoze povišene. Do sada su mi nalazi uvijek bili u redu. Molim Vaš komentar. Zahvaljujem, Lp

25.4.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Nažalost, prečesto se, zbog prvenstveno javno-zdravstvenih razloga i povoda, stavlja znak jednakosti između funkcije štitnjače i vrijednosti hormona štitnjače u krvi, a što je zapravo u kliničkoj praksi vrlo rijetko slučaj. Naime kod većine bolesti i poremećaja štitnjače hormoni štitnjače jako dugo ostaju unutar, usput rečeno preširoko postavljenog, referentnog intervala sugerirajući da je sa štitnjačom sve u redu ako se dijagnostički zaključak temelji samo na nalazu hormona štitnjače, a što je vrlo česta praksa.

Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje (uništenje) Tireoidne PerOksidaze (TPO) enzima neophodnog za proizvodnju (sintezu) hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak, a do tada proizvedeni i uskladišteni hormoni štitnjače se nekontrolirano izlijevaju u krvotok pacijenta, što ponekada za posljedicu, ovisno o jačini upalnog procesa, može imati i višak hormona u krvi pacijenta. Dugoročno ovaj proces dovodi do uništenja cijele štitnjače i obično vrlo sporog i klinički teško prepoznatljivog razvoja hipotireoze (slabijeg rada štitnjače).

Stoga je potrebno redovito kontrolirati funkciju štitnjače i nerijetko prilagođavati potrebnu dozu nadomjesne terapije. Redovite kontrole trebaju uključivati TSH,ft3 i ft4, antitijela (anti-TPO i/ili anti-Tg) te ultrazvuk.

 Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika