Molim Vas mišljenje za OGTT nalaz i nalaz štitnjače

Dobar dan,
doktorica mi je predložila da uradim OGTT i antitijela na štitnjaču jer nije THC bio malo povišen kad sam uradila hormone štitne.

Glukoza (0h) – 5,5 (ref. vrijednost 4,4-6,4)
Glukoza (1 h) – 6,2 (ref. vrijednost 4,4-6,4)
Glukoza (2 h) – 4,1 (ref. vrijednost 4,4-6,4)

Ultrasensitive insulin
(0 h) 11,24 (ref. vrijednost 1,9 – 23)
(1 h) 79,01 (ref. vrijednost 1,9 – 23)
(2 h) 11,45 (ref. vrijednost 1,9 – 23)

Molim Vas možetw li mi reći koliko je ovo dobro/loše? I Vaš prijelog? Hvala.

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Orijentaciona analiza nivoa glukoze i inzulina u testu opterećenja glukozom određuje da početna jutarnja vrijednost glukoze, poslije gladovanja od 10 sati treba biti između 4,0-6,4 mmol/L. Ukoliko su vrijednosti glukoze u krvi poslije 2 sata (120 minuta) OGTT testa veće od 11,1 mmol/L postavlja se dijagnoza dijabetesa (šećerna bolest). U slučaju da je nivo glukoze u krvi poslije 2 sata od 7,8 mmol/L do 11,1 mmol/L postavlja se dijagnoza intolerancije na glukozu (latentni dijabetes). Ukoliko se poslije 2 sata vrijednost glukoze u krvi spusti ispod 7,8 mmol/L u pitanju je normalni metabolizam glukoze.

Referentne nultne vrijednosti za inzulin su najčešće između 2,6-24,9 uIU/mL.

Poslije unosa glukoze pankreas luči veću količinu inzulina koji dovodi do metaboličkih promjena glukoze u stanicama (pretvaranje u energiju, u masnoće koje se deponiraju u masnim stanicama). Poslije 2 sata od unosa glukoze nivo inzulina treba biti što bliži početnom, a svakako ispod 24,9 uIU/mL.

Inzulinska rezistencija je metaboličko stanje uslijed koga dolazi do porasta nivoa inzulina u krvi, kada stanice postaju otporne na njegov učinak jer izulin nije u stanju obavljati svoju primarnu funkciju u organizmu, a to je regulacija nivoa glukoze u krvi. Otpornost na inzulin je prisutna kada stanice u tijelu ne reagiraju pravilno na ovaj hormon.

Ovaj, kao i većinu drugih nalaza, Vaš liječnik treba interpretirati u skladu s Vašim općim zdravstvenim stanjem te drugim eventualno prisutnim zdravstvenim rizicima.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika