Molim Vas pomoć oko očitanja nalaza štitnjače

Postovani, danas sam preuzela nalaz stitnjace u kome su sljedece vrijednosti:
TSH 4.52
FT 4 9.85
FT 3 3.54
ANTI TG 55.81
ANTI TPO 1573.16
Imam 66 godina i vec odavno pratim rad stitnjace. Imam cvorice, ali su benigni, hormoni i tsh su granicama normale.
Sta znace ove visoke vrijednosti antitijela?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

21.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Protutijela ili antitijela u najširem značenju ove riječi su molekule (imunoglobulini) koji cirkuliraju ljudskim tijelom i štite ga od raznih uzročnika bolesti. Protutijela su dio ljudskog obrambenog sustava koja ga štite od bakterija, virusa, gljivica, tumora i drugih uzročnika bolesti. Nažalost u nekim bolestima dolazi do krive informacije odnosno ljudski obrambeni sustav ima krivu informaciju u prepoznavanju dijelova vlastitog tijela, te ih uništava (odbacuje), kao što odbacuje organ od drugog čovjeka kada se isti presadi. Takve bolesti zovemo autoimunim bolestima. Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje (uništenje) Tireoidne PerOksidaze (TPO) enzima neophodnog za proizvodnju (sintezu) hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak, a do tada proizvedeni i uskladišteni hormoni štitnjače se nekontrolirano izlijevaju u krvotok pacijenta, što ponekad za posljedicu, ovisno o jačini upalnog procesa, može imati i višak hormona u krvi pacijenta. Dugoročno ovaj proces dovodi do uništenja cijele štitnjače i obično vrlo sporog i klinički teško prepoznatljivog razvoja hipotireoze (slabijeg rada štitnjače).

Važno je naglasiti da se koncentracija protutijela u krvi pacijenata mijenja i govori nam o dinamici bolesti, tako da često pacijenti jedno vrijeme imaju uredne laboratorijske vrijednosti protutijela što govori u prilog smirivanja bolesti, a potom se opet bolest može rasplamsati što je obično praćeno povišenim vrijednostima protutijela. Protutijela štitnjače mogu izazivati i različite smetnje vida.

Obratite se svom liječniku na dodatnu dijagnostičku obradu i liječenje te potražite savjet endokrinologa-tireologa kako biste dugoročno kontroliratli funkciju štitnjače, jer hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima našeg organizma i osiguravaju pravilan rad mnogih organa.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika