Možete li mi prokomentirati rezultat kortizola.

Poštovani,
Možete li mi prokomentirati rezultat kortizola.
Analizu sam radio zbog problema sa nesanicom, isprekidaim snom i debljanjem.
Rezultat iznosi 589nmol/L koristenjem mjerne metode ECLIA, Cobas e601. Relativni intervali ju od 171 -536.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav

14.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Razina kortizola se mijenja tijekom dana, pri čemu je najviša ujutro, tijekom dana se polako smanjuje i najniža je navečer. Navedeno kretanje razine ovog hormona je zapravo direktno povezano s normalnim bioritmom čovjeka, ujutro mu dajući dodatnu energiju za ustajanje i početak novog dana, a navečer mu omogućavajući smirivanje organizma i ulazak za san. Prema tome, lako je zaključiti kako nepravilnosti u razini kortizola mogu značajno poremetiti normalan bioritam, a kroz vrijeme ga i potpuno obrnuti. Ukoliko naše tijelo tijekom dana proizvodi previše kortizola, to će se manifestirati kroz napetost, anksioznost, povećan apetit i nesanicu. Kroz vrijeme će se tijelo iscrpiti u dovoljnoj mjeri da će se smanjiti proizvodnja kortizola, uzrokujući konstantan osjećaj umora, manjak koncentracije, bezvoljnost i depresiju. Ukoliko se takva situacija nastavi bez adekvatnog liječenja i promjena u stilu života, razine kortizola mogu drastično varirati u više navrata tijekom dana, sve više narušavajući psihičko i fizičko zdravlje čovjeka.

Bazalna razina kortizola iznad referentne vrijednosti može ukazivati endokrinološki poremećaj nadbubrežne žlijezde. Osim toga, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini.

Obratite se liječniku koji Vas je uputio na ovu pretragu koji će u najboljem svjetlu procijeniti značaj ovog nalaza za Vaše zdravlje.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika