Možete li mi protumačiti nalaz spirometrije?

Molim vas da mi protumačiti nalaz spirometrije i na koju bolest upucuje? Hvala FENO 4,84, SPIROMETRIJA: FVC 86%,FEVI1 75 %,TIX 67%,FEF 50 64 %,DIFUZIJA: DLCO 52%,kCO58%,VA 86%

8.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Spirometrija je bazična pretraga koja se provodi kod većine plućnih pacijenata i bez rezultata spirometrije ne mogu se postaviti dijagnoze tzv. obstruktivnih plućnih bolesti (astma i KOBP). Ovdje je navedeno nekoliko ispitivanih parametara kojima liječnik nastoji utvrditi razinu oštećenja plućnog tkiva i koje to posljedice čini na plućnu funkciju. Neki od parametara koji se ispituju u spirometriji ,a također su i ovdje navedeni, kao što je vitalni kapacitet (VC), što predstavlja maksimalnu količinu zraka koja se može ispuhati maksimalnim izdisajem, a nakon prethodnog maksimalnog udisaja i normalne (referentne) vrijednosti su iznad 80%. U zdravih osoba VC je isti kao i FVC (forsirani maksimalni izdisaj), dok kod kroničnih opstruktivnih bolesti pluća, FVC je toliko manji od VC koliko je opstrukcija težeg stupnja. Forsirani ekspiratorni volumen u prvoj sekundi (FEV1) je volumenzraka, koji se može izdahnuti za 1 sek. forsiranim izdisajem (ekspirijem), a nakon maksimalnog udaha (inspirija) i normalne (referentne) vrijednosti su iznad 70-80%. Tiffenau indeks je odnos FEV1/FVC x 100% i normalne (referentne) vrijednosti su iznad 70%. Difuzijski kapacitet za ugljikov monoksid (DLCO) je mjera sposobnosti plina da prijeđe iz alveola u eritrocite kroz alveolarni epitel i endotel kapilara. DLCO se mjeri određivanjem ugljičnog monoksida (CO) u uzorku zraka uzetom na kraju ekspirija, a nakon što pacijent udiše male količine CO. Ovdje su također ispitivani i protoci ibrzin aprotoka u dišnim putevima.

Veliki broj vrlo različitih procesa i stanja smanjuje VC: promjene u plućnom tkivu (fibrozni procesi, neoplazme, resekcije pluća, emfizem), promjene u pleruralnom prostoru (izljevi, izrasline, zrak, tumori), promjene u disajnim mišićima (pareza ili paraliza dijafragme, neuro-mišićna oboljenja), promjene koštanom dijelu zida grudnog koša (prijelomi rebara, smanjena pokretljivost zglobova, deformiteti), promjene izvan grudnog koša (ascites, trudnoća, bol u trbuhu, prekomjerna ugojenost), restriktivni poremećaji funkcije pluća.

Osnovni uzrok smanjenja FEV1 je opstrukcija strujanju zraka u: većim disajnim putevima (spazam, edem sluznice, nagomilani sekret, tumor u bronhu, ekspiratorni kolaps, …), manjim disajnim putevima (kronični obstruktivni sindrom)

Za pacijenta opstrukcija znači da ne može izdahnuti toliko brzo koliko bi on htio. Ovaj nalaz treba interpretirati specijalist pulmolog koji će pri procjeni zdravstvenog stanja i određivanja eventualno potrebne daljnje dijagnostičke obrade ili liječenja uzeti u obzir i opće zdravstveno  stanje pacijenta, njegove navike (pušenje i drugo), njegovu osobnu, obiteljsku i radnu anamnezu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika