Nakon dugotrajnog uzimanja željeza, ono mi je još uvijek ispod normalne vrijednosti, zašto?

Sindropenična anemija mi je dijagnosticiranja 2015 godine, u sedmom razredu osnovne škole. Sada sam na drugoj godini fakulteta i do sada mi željezo nije došlo na normalnu razinu, prvo sam pila Ferummlek (do prije 2 godine), a onda sam u zadnjih 2 godine 3 puta bila na terapiji Heferolom u trajanju po 6 mjeseci s pauzama, uz to sam naravno uzimala vitamin C, nisam pila kavu, mliječno, čajeve niti jela prije uzimanja, a niti sat nakon njega. Na zadnjem krvnom nalazu hemoglobin mi je normalan, željezo mi je na 7, feritin mi je na 5, a Mchc mi je snižen na 300. Normalne sam tjelesne građe, pravilno se hranim i tjelesno sam aktivna, ali stalno osjećam malaksalost, otkucaji srca su mi i pri najmanjim naporima (hodanje uz stepenice, trčanje polaganim ritmom, obavljanje kućanskih poslova) uvelike uvećani od cca 110 do 140 otkucaja u minuti, imam česte glavobolje, vrtoglavice… Menstruacije mi nisu obilne jer sam zbog policističkih jajnika već 5 godina na terapiji hormonalnim pilulama. Pišem Vam ovo jer mi moja nova doktorica opće prakse govori da nemam anemiju i da mi je to krivo dijagnosticirano, već da imam samo manjak željeza i da to nadomjestim prehranom. Tražila sam ju upitnicu za drugo mišljenje, za neki pregled internista ili slično, ali ne želi mi ju napisati, možete li mi molim Vas dati neki savjet što dalje napraviti i kako postupiti.

1.12.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Važno je znati da se čovjek ne osjeća loše jer je sniženo željezo samo po sebi. Slabost uzrokuju niske vrijednosti eritrocita i hemoglobina. Ostali parametri služe liječnicima da odrede način terapije ukoliko je ona potrebna.

Kombinacija ima svakakvih: kad su rezultati kompletne krvne slike unutar referentnog raspona ne radi se o anemiji ali se može raditi o tzv. latentnoj anemiji ukoliko je željezo konstantno tijekom dužeg vremena sniženo, na kraju će organizam potrošiti depoe i više neće imati iz čega sintetizirati hemoglobin. Organizmu je potreban hemoglobin koji se nalazi u eritrocitima za prijenos kisika u organizam i ugljičnog dioksida za prijenos iz organizma. Željezo je potrebno za sintezu hemoglobina. Željezo ne cirkulira u krvi samostalno već je vezano za transportne proteine koji se u dijagnostici zovu skupnim imenom TIBC, a slobodna frakcija UIBC i predstavljaju trenutni depo željeza.

MCHC je parameter koji nalazimo smanjen kod mikrocitne anemije. Mikrocitne anemije govore o promjenama u stvaranju hemoglobina, kao što je slučaj ako nedostaje željeza ili su prisutne neke kronične bolesti. Obzirom da navodite da je razina hemoglobina unutar normalnih vrijednosti, ovdje se može raditi o tzv. normokromnoj mikrocitnoj anemiji što znači da Vaše crvene krvne stanice imaju normalnu količinu hemoglobina, a nijansa crvene nije previše blijeda ili duboke boje.

Normokromna mikrocitna anemija može se primijetiti kod ljudi koji imaju neke upalne zarazne bolesti, upalne sistemske bolesti, dijabetes melitus te kod prisutnih poremećaja funkcije nekih drugih organa. Ovi razlozi mogu spriječiti normalno funkcioniranje crvenih krvnih stanica i dovesti do smanjene apsorpcije ili iskorištavanja željeza. Pored pretrage kompletne krvne slike, potrebno je napraviti bris periferne krvi. Ovaj test može Vam pomoći uočiti rane mikrocitne ili makrocitne promjene u Vašim crvenim krvnim stanicama.

Vaš obiteljski liječnik može Vas uputiti specijalistima na dodatnu dijagnostičku obradu kod hematologa, gastroenterologa (pretrage za celijakiju, pretrage krvi i stolice na bakterijsku infekciju H. pylori i drugo), ginekologu (fibroid maternice i drugo).

Liječenje mikrocitne anemije usredotočeno je na liječenje osnovnog uzroka. Sve dok se osnovni uzrok anemije može liječiti, sama anemija može se liječiti, pa čak i izliječiti. Neliječena mikrocitna anemija može izazvati hipoksiju tkiva i teže komplikacije kao što su hipotenzija, bolesti srca, pluća i krvnih žila.

Ako osjetite jaku vrtoglavicu ili nedostatak daha, odmah potražite liječničku pomoć. Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika