Nakon velike nužde osjetio sam kao da imam neke izrasline. Jesu li to hemorioidi?

Postovanje,
danas nakon velike nuzde sam osjetio ne bih rekao niti bol niti peckanje, nego samo kao sa imam nesto iza, kada sam se obrisao i sve odradio nije bilo krvi. Kada sam opipao i pogledao na otvoru mi se pojavile dva-tri mala tako reci plavkasta baloncica i smatram ta su hemoroidi. Imam 19 godina i prvi put se susrecem s ovim, treba mi prijedlog za kremu/lijek. Radim 12 sati dnevno u butiku s odjecom i vjerovatno je problem jer vecinu vremena sjedim, uzmite u obzir da sam na otoku i da nema konkretnog doktora da to pogleda pa ne mogu ni otici do doktora nego bi mi trebala krema ili slicno da mi pomogne jer smatram da su hemoroidi kod mene tek u pocetku razvijanja, ne boli me dok se krecem, dok sjedim, na dodir osjetim malu bol.

21.7.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Što se tiče preparata kojima možete ublažiti tegobe vezane uz hemoroide, sve ih možete nabaviti u ljekarni jer se kupuju. Dobro bi bilo da imate privatni recept po savjetu Vašeg liječnika, ali vjerojatno i u ljekarni možete dobiti dobar savjet u izboru adekvatnog lijeka.

Kako ste i sami naveli, dugotrajno sjedenje svakako je preduvijet za nastanak zastoja krvi u venama zadnjeg crijeva, pa kada nastanu njihova proširenja, govorimo o hemoroidima. Ono o čemu biste trebali razmisliti je prihvaćanje određenih promjena u životnim navikama kako biste na što manju mjeru sveli potencijalne posljedice dugotrajnog sjedenja. Uključite redovitu tjelovježbu ili neki oblik lagane tjelesne aktivnosti tijekom tjedna. Osobitu pozornost obratite prehrani i izboru namirnica (izbjegavajate procesuiranu hranu, puno mesa i prerađevina), pri čemu prednost treba dati onima (voću, povrću, žitaricama i pijte dovoljno tekućine tijekom dana), koji Vam osigruavaju redovitu stolicu primjerene konzistencije. Time ćete izbjeći zastoj stolice, stvaranje tvrde stolice i potrebu za naporom prilikom vršenja nužde, jer to su dodatni faktori koji također povećavaju pritisak na vene zadnjeg crijeva.

U nekim obiteljima postoji nasljedna sklonost promjenama i bolestima vena, pa ukoliko je to također slučaj u Vašoj obitelji, to je dodatni razlog da ozbiljno pristupite dugoročnom smanjivanju faktora koji utječu na promjene na venama, kako zadnjeg crijeva, tako i nogu.

Svako dobro!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika