Nedavno sam imala koronu, moram li se bojati tromboze?

 

Nedavno sam preboljela Covid19 s lakšim simptomima (temperatura i glavobolja). Budući da imam nasljednu trombofiliju, zanima me da li bih trebala preventivno uzimati neke lijekove kako ne bi došlo do tromboze?

 

24.11.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Predispozicija za stvaranje krvnih ugrušaka, takozvano „stanje hiperkoagulabilnosti“, može proizaći iz temeljnih genetskih mutacija ili stečenih promjena u mehanizmu zgrušavanja. Češće je to kombinacija i genetskih i stečenih čimbenika.

Pojam nasljedna trombofilija obuhvaća stanja u kojima naslijeđena genska mutacija utječe na količinu ili funkciju proteina uključenog u sustav koagulacije, a kao posljedica nastaje povećana sklonost venskim i rjeđe arterijskim trombozama. Nedvojbeno definirana nasljedna trombofilna stanja nedostatak su antitrombina, proteina C i proteina S te pojava faktora V Leiden i protrombinskih varijanti. Ukoliko se kod Vas radi o genetskim testiranjem dokazanom poremećaju, vjerojatno imate određene preporuke o tome kako je potrebno da s povećanim oprezom pratite određene znakove na svom tijelu, obraćate pažnju na smetnje krvotoka, bolove u nogama i drugo što bi moglo upućivati na pojavu nekog tromboembolijskog događaja.

Još uvijek ne postoje jednoznačne preporuke za testiranje nasljedne trombofilije, a profilaksa i liječenje tromboembolijskih događaja moraju biti individualizirani. Postoje specifične preporuke za profilaktičku uporabu sredstava protiv zgrušavanja kod trudnica zbog čega žene s visokorizičnim trombofilijama primaju antikoagulantnu terapiju tijekom trudnoće.

Tromboza ili zgrušavanje krvi predstavlja jednu od komplikacija s kojima se susreću Post-Covid pacijenti. Uočeno je da tijekom bolesti Covid-19 postoji povećani rizik za nastanak arterijske i venske tromboze zbog upalne aktivacije koagulacije, hipoksije, imobilizacije te se opisuju slučajevi plućne embolije, duboke venske tromboze, cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda u bolesnika hospitaliziranih zbog Covid-a, posebno među bolesnicima u jedinicama za intenzivno liječenje. Pored toga, sama bolest može stvarati uvjete za pojavu tromboze, što zahtijeva prevenciju nastanka tromboze u venama nogu, ali i liječenje tromboze.

Ovaj problem predstavlja značajan izazov u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju rizičnih bolesnika. Poznato je da značajnijim povećavanjem doza lijekova protiv zgrušavanja krvi može doći do velikih krvarenja koja mogu biti smrtonosna. Održavanje ravnoteže između liječenja tromboze i izazivanja krvarenja je nesigurna. Trenutno postoji veliki pritisak na medicinske timove u klinikama širom svijeta za suradnju u pronalaženju najsigurnijeg i najefikasnijeg načina rješavanja problema krvnih ugrušaka kao posljedice djelovanja koronavirus. U toku su ispitivanja za pronalaženje standardne doze lijekova protiv zgrušavanja krvi koja će se koristiti u svim zemljama.

Post-Covid pacijenti postaju nova grupa pacijenata kod kojih je indiciran color-dopler ultrazvučni pregled vena nogu i praćenje zbog tromboembolijskih komplikacija. Dolaskom na pregled pacijent će dobiti sve potrebne preporuke i modalitete liječenja.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi pa Vas dodatno upućujem da najnovija znanja i preporuke vezano uz Vaše pitanje potražite kod liječnika u Post-Covid ambulantama. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika