Nikada nisam imala takve tegobe, mogu li one biti opet uzrokovane sa gastritisom ili bi trebala napraviti neku pretragu?

U zadnjih 2 mjeseca osjetim bol u lijevom rebru. I to je isključivo povezano sa jelom, dakle odmah nakon većeg obroka osjetim bol koja varira po intenzitetu. Od manje boli i pritiska pa sve do jake tupe boli. Uz to osjetim i žarenje – jako peckanje u području lijevog rebra, više prema desno, makar većinom boli cijelo rebro. Hranim se raznoliko. Prije tjedan dana sam izvadila krv, sistematski pregled. Svi nalazi su mi uredni osim blago povišenog kolesterola i amilaze, no tako mi je godinama. Htjela bi nadodati da sam se udebljala 20 kg u periodu od godine dana. Sada imam 171 cm, 72 kg. A imala sam 52 kg. Razlog nižoj kilaži je bio gastritis te anksiozni poremećaj kojeg više nemam, nisam uzimala AD.
Nikada nisam imala takve tegobe, mogu li one biti opet uzrokovane sa gastritisom ili bi trebala napraviti neku pretragu?

 

17.5.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Prije nego krenete u neku daljnju dijagnostičku obradu, pokušajte manje kaloričnom prehranom umanjiti opisane tegobe. Bolovi bi mogli biti u vezi s masnijom hranom, što je potencijalni pritisak za jetru i gušteraču. Također će pomoći da konzumirate više manjih obroka tijekom dana. Vaše tijelo i krvotok trebaju se prilagoditi naglom porastu tjelesne mase. Uključite u svakodnevnu rutinu laganu tjelesnu aktivnost i neka ona bude redovita. Nemojte prelaziti iz krajnosti u krajnost. Osim hrane, postoji još mnogo toga što Vam može donijeti radost i zadovoljstvo u životu. Okružite se dragim ljudima i bavite se nečim što Vas veseli.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika