Osjećam pulsiranje u uhu, zbog čega se to događa?

Osjetila sam, prije možda dva dana, čudan pritisak u lijevom uhu, i pritom osjećaj (ili čak zvuk) pulsiranja u ritmu srca. Obzirom da posao koji radim nije bas pogodan za kičmu, konstantno sjedenje, loši položaji, mislila sam da je i to uzrok. Nije konstantan osjećaj, javi se ponekad, i nestane. Takođe sam i prije 2-3 dana počela trenirati, možda sam i tu malo pretjerala. Danas se javio opet taj osjećaj, bezbolan, čak ovisi i o položaju u kojem se nalazim. Imam 23 godine, nisam imala kardiovaskularnih oboljenja. Malo me već brine jer ne znam čemu bih te simptome pripisala.

 

24.11.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Promjena položaja glave može imati utjecaja na promjenu tlaka u krvnim žilama. U horizontalnom stavu, naslanjanjem glave na jastuk povećavamo pritisak na vanjski dio glave na strani koju smo položili na jastuk te time činimo kompresiju na sve krvne žile (arterije, arteriole, kapilare) koje dovode iz srca krv u glavu. Kako smo ih komprimirali, tako smo im smanjili razinu elastičnosti, promijenili i narušili njihov tonus. To otežava protok krvi i dovodi do toga da se promjena tlaka u njima čuje. To je pulsni tlak koji se prenosi svim strukturama i mehanizam je adaptacije cirkulacijskog sustava novonastaloj situaciji. Osim toga, nalazimo se u horizontalnom položaju što svakako povećava protok krvi kroz glavu smanjujući gravitacijsku silu u krvotoku dok u stojećem položaju gravitacija povlači krv u donje dijelove tijela. Obzirom da je lokacija kompresije blizu uha, koje je osjetljivo na zvukove koji dolaze izvana, ali i iznutra, pulzacije možemo čuti.

Pulzacije u uhu se čuju kod različitih patoloških stanja u uhu i van njega u sjedećem ili stojećem položaju. Pri tome je velika razlika čujete li pulzacije u jednom ili oba uha. U oba slučaja je jako važno javiti se svom obiteljskom liječniku da se utvrdi postoji li patološki proces koji je do njega doveo. Neki od razloga pulzacija su: upala srednjeg uha, povišen krvni tlak (hipertenzija), potres mozga i druge traume glave i vrata, trigeminalna neuralgija, upale krajnika ili žlijezda slinovnica, pijenje većih količina alkohola, trudnoća, jak stres, kronični umor kao i kod nekih fizioloških stanja poput pojačane tjelesne aktivnosti, pojačanog  tlaka koji dolazi izvana npr. vožnja u avionu ili liftu, ronjenje.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika