Osjetila sam jake bolove u trbuhu. Je li to slijepo crijevo?

Poštovanje,

Zanima me Vaše mišljenje oko ovoga:

“probudila sam se mokra u ogromnim bolovima u desnoj strani trbuha, kao probadajuci ostra bol i nisam mogla disat uopce jer bi me tako samo sve vise boljelo do granice da sam plakala, i nisam se mogla ni cm pomaknut iz tog polozaja jer me ocajno boljelo i onda sam isla guglat sta je jer sam se prepala i naisla da je mozda upala slijepog crijeva (al to je google pa ono nisam se bas oslonila na to) al ugl sat vremena sam se pokusala smirit i nac nacin kako da me prestane boljet al se nisam mogla pomaknut uopce ni udahnut i onda sam na silu pokusala lec u ravan polozaj i boljelo je uzasno i onda je prestalo do granice gdje sam mogla zaspat. Trenutno nemam bolova osim da mrvicu osjetim kad se nagnem u desnu stranu. Nemam bolove kad se jako zakasljem ni kad duboko udahnem.”

Lijep pozdrav i hvala unaprijed!

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Ljudska anatomija je složena i postoji mnogo potencijalnih uzroka boli u desnoj strani trbušne šupljine, od kojih su neki vrlo ozbiljni. Može se raditi o problemima u gastrointestinalnom traktu, reproduktivnom ili mokraćnom sustavu ili u drugim organima i sustavima. Važno je da poduzmete sve što je potrebno da problem što prije riješite.

Ukoliko ste nedavno promijenili način prehrane, jeli neke namirnice koje izazivaju plinove (poput brokule, cvjetače, prokulice ili graha)? Plinovi će s vremenom nestati, a vi u međuvremenu pokušajte što više šetati i kretati se kako biste ubrzali probavu i nestanak plinova. Kad je problem u lošoj probavi, možete osjetiti žarenje u gornjem dijelu trbušne šupljine, ali i na desnoj strani. Ovaj tip boli bi trebao nestati sam od sebe, no ako se nastavlja javljati u periodu dužem od dva tjedna, bilo bi dobro da otiđete liječniku. Naporan cardio trening može biti krivac za ovaj problem. Trčite li brže nego inače, ošit se aktivira više nego što jer naviknut. Ako se radi o ovom problemu, vjerojatno ćete osjetiti olakšanje kad istegnete ruke iznad glave.

Kad imate bolove s desne strane trbuha obično se prvo pomišlja na upalu slijepog crijeva s obzirom na to da se ono nalazi upravo na tom mjestu. Ponekad možete osjetiti neugodu dok sjedite ili ležite. No, ako se pojavi, morate što prije liječniku. Ponekad cista na jajniku može biti toliko velika da uzrokuje bol, a ako se bol pojavi naglo i praćena je visokom temperaturom ili povraćanjem, javite se svom liječniku. Klasičan simptom bubrežnih kamenaca je bol u donjem dijelu leđa, u donjem dijelu trbušne šupljine ili u preponama.

Postoji i više drugi uzroka boli u trbuhu, ali važno je da liječnika trebate konzultirati odmah u slučaju da se vaša tupa bol odjednom promijenila i postala oštra. Ili je osjećaj nelagode bio neodređen i prisutan u širem području, a sada se lokalizirao do te mjere da prstom možete pokazati mjesto gdje osjećate bol. Možda vas bol onemogućava da sjednete, možda povraćate, osjećate da ste izgubili ravnotežu? Sve su to znakovi da biste odmah trebali potražiti liječničku pomoć.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika