Povišen mi je šećer, trebam li terapiju?

Pozdrav

Imam 30 godina. Dijagnosticirana mi je intolerancija na glukozu. Oggt natašte 5.3, nakon 2h 8.0mmol. Endokrinolog mi je prepisao Glukophage500, doktor opće medicine je rekao da probam 10ak dana pripazit na jelo da vidim kako će mi biti. Natašte mi je većinom 5.6mmol, zna biti 6.2, 7.7mmol. Nakon jela, 2h bude od 7.6mmol do 8.8mmol. Po vašem mišljenju, dali bi trebala početi sa terapijom? S obzirom da mi je razina šećera većinom u granicama. Hvala, lp

27.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

PoštovanI!

Liječenje poremećaja metabolizma šećera uvijek započinje dijetom i redovitom tjelovježbom. Ukoliko još niste tako pokušali, možete po savjetu svog liječnika i uz njegovu kontrolu pokušati regulirati razinu šećera u krvi. U tom slučaju to mora postati Vaša trajna dnevna rutina uz pridržavanje točnog jelovnika i režima ishrane, a dodatne savjete možete potražiti i od nutricionista.

Intolerancija glukoze smatra se predijabetesom i stoga pretpostavljam da je endokrinolog uzeo u obzir sve potrebne parametre i metaboličke pokazatelje zdravlja, Vašu tjelesnu težinu i drugo te preporučio ovaj lijek u svrhu zadovoljavajuće kontrole glikemije (razine glukoze u krvi).

Primjena ovog lijeka kao lijeka prvog izbora kod odraslih bolesnika prekomjerne tjelesne težine sa šećernom bolešću tipa 2, a nakon neuspjeha dijete, pokazala je smanjenje dijabetičkih komplikacija koje dugoročno narušavaju zdravlje pojedinca.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika