Povišeni jetreni enzimi

Poštovanje,
Muško, 25 godina, 183 cm, 83 kg. Pušač, alkohol konzumiram svaki dan popijem 3 piva. Ne koristim nikakvu terapiju. Na zadnjem nalazu imam povišene trigliceride 3,6 (do 1,8) kolesterol 3,5 (do 5,2).
AST 38 (11-38)
ALT 67 (10-48) H
GGT 65 (11-55) H
Ostale nalaze imam uredne!
Molim Vas za mišljenje ovih nalaza te preporuku trebam li napraviti još koje nalaze. Zahvaljujem!
Lp.

19.2.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Aminotransferaze se određuju kao temeljni parametri u dijagnozi i praćenju hepatocelularnih bolesti i oštećenja muskulature. Paralelni porast aktivnosti AST i ALT ukazuje na hepatocelularnu nekrozu. Za utvrđivanje hepatobilijarnih bolesti preporuča se praćenje aktivnosti ALT, GGT, kolinesteraze i AST. Mjerenje aktivnosti aspartat aminotransferaze (AST) obično se koristi za otkrivanje oštećenja jetre. Često se naručuje u kombinaciji sa drugim enzimima kao što su alanin aminotransferaza (ALT), ili kao dio panela jetrenih proba u dijagnosticiranju bolesti jetre. AST i ALT se najčešće koriste za otkrivanje oštećenja jetre, iako je ALT više specifičan za jetru nego što je to AST i obično aktivnost ALT u bolestima jetre poraste više nego aktivnost AST. Odnos aktivnosti AST/ALT može se koristiti za razlikovanje između različitih uzroka oštećenja jetre i razlikovati oštećenja jetre od oštećenja na srcu ili mišićima. Razine AST često se uspoređuju s rezultatima drugih testova, kao što su alkalna fosfataza (ALP), ukupni bilirubin i drugi testovi kako bi se utvrdilo koji je oblik bolesti jetre prisutan. Ponekad se AST može se koristiti za praćenje pacijenata koji uzimaju lijekove koji su potencijalno toksični za jetru.
Trigliceridi su masnoće, spojevi alkohola glicerola i masnih kiselina. Unosimo ih hranom, ali se nalaze pohranjeni i u masnim stanicama tijela. Kada organizam želi iskoristiti mast iz hrane ili masnih pričuva, mora trigliceride najprije razgraditi enzimima na glicerol i masne kiseline. Razgradni proizvodi iskorištavaju se u metabolizmu – glicerol se pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih tvari, a masne se kiseline razgrađuju do jednostavnijih pri čemu također nastaje energija. Obrnuto, ako jedemo previše hrane koja sadržava ugljikohidrate, suvišak se pretvara preko glicerola u trigliceride i pohranjuje u masnom tkivu kao tjelesna mast.
Zato je osnova dijete, ako je razina triglicerida u krvi povišena, prvenstveno smanjenje unosa hrane koja sadržava ugljikohidrate (alkohol, slatkiši, kruh, tijesto i sl.) i masti. Naime, i povišena razina triglicerida rizik je za aterosklerozu, no manje snažan nego li je to povišena razina kolesterola. Često iste osobe imaju povećani i kolesterol i trigliceride u krvi, osobito ako se namirnice iz kojih te masnoće nastaju neumjereno unose.
Obzirom na Vašu dob, parametri koje ovdje iznosite vjerojatno su rezultat neuravnotežene prehrane u kojoj dominiraju ugljikohidrati. Ako je to tako i ako ne postoje neki drugi razlozi za ove metaboličke poremećaje, na Vama je da sami razmislite možete li mijenjeti nešto od svoje dnevne i životn erutine. Izbor primjerenije prehrane i redovita tjelesna aktivnost mogli bi donijeti znatne dobrobiti Vašem zdravlju i dugoročno umanjiti rizik za nastanak komplikacija kao posljedica ubrzane ateroskleroze.
Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika