Preporučate li cijepljenje unatoč visokoj razini antitijela?

Poštovani,
u 12/2020 prebolio sam covid 19, blaži oblik – par dana povišene temperature i sl.
No, imao sam cijeli spektar vrlo nezgodnih simptoma koji se povezuju s post-covid sindromom i koji su trajali mjesecima.
Krajem travnja 2021. napravio test na antitijela igG koji je pokazao U/mL rezultat od 9.450 (pozitivan > = 50 U/mL).
U studenom 2021. isti test je pokazao rezultat od 9.150 U/mL.
S jedne strane se govori (od stručnih službi) da količina antitijela ne govori direktno o razini zaštićenosti jer sva antitijela nisu i neutralizacijska, dok se s druge strane isto tako govori kako je “primijećeno da npr. booster doza podiže titar antitijela i do 20.000”.
Iz toga bi ipak proizašao zaključak da veća razina igG antitijela znači proporcionalno i veću količinu neutralizacijskih antitijela, što bi značilo da količina igG antitijela ipak sugerira zaštitu, ali se ne zna točno koliku.
Moje pitanje je, obzirom na navedenu količinu antitijela i to skoro godinu dana nakon preboljenja, da li se svejedno preporuča cijepljenje?
Imam više zdravstvenih preporuka da pričekam sa cijepljenjem te sam i sam sklon tome (nisam nikakav antivakser, svi u mojoj obitelji koji nisu preboljeli su cijepljeni), a s druge strane ne mogu do covid potvrde…
Vas bih zamolio za odgovor isključivo sa zdravstvenog aspekta, neovisno o potvrdi..

1.12.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Iz Vašeg pitanja nije jasno proizlaze li zdravstvene preporuke koje ste na više mjesta dobili iz nekog zdravstvenog razloga, nekog Vašeg osobnog zdravstvenog rizika ili su to preporuke na temelju nečijeg osobnog stava ili mišljenja koje ne mora uvijek biti temeljeno na znanstvenom dokazima. Visina titra antitijela nije pouzdan kriterij za donošenje odluka o cijepljenju jer imunitet nakon preboljele bolesti varira od pojedinca do pojedinca i ne postoji utvrđeni raspon tzv. normalnih vrijednosti na osnovu kojih bismo mogli donositi potrebne odluke i zaključke vezane uz cijepljenje protiv Covid 19.

Znanstvena javnost i stručnjaci epidemiolozi i infektolozi su jednoznačni i suglasni o tome da cijepljenje osigurava dugotrajniji imunitet i štiti od težeg oblika bolesti. Dokazi o tome objavljeni su u relevantnim znanstvenim časopisima. Dostupna cjepiva u tom smislu su vrlo učinkovita, premda znamo da ih treba i dalje usavršavati kako bi nas učinkovito štitila, ne samo od težih oblika bolesti, već i od širenja zaraze, jer je poznato da i cijepljene osobe mogu biti izvor zaraze za okolinu.

Stoga, na svima nama je obveza odgovornog postupanja u vrijeme epidemije, a to je poštivanje temeljnih epidemioloških mjera u smislu izbjegavanja bliskog kontakta, nošenja maski, povećane brige o higijeni.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika