Prije 2 godine prebolio sam mononukleozu i od tada mi se pojavio dlakav jezik. Kako da se riješim ovog problema?

Poštovani, prije 2 godine prebolio sam mononukleozu i od tada mi se pojavio dlakav jezik. Dok nisam saznao za mononukleozu pravio sam nalaze na HIV i Hepatitise i on je bio negativan. Kako da se riješim ovog problema dlakavog jezika – što trbam poduzeti.
Unaprijed hvala.

24.8.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Više je razloga za promjene na jeziku, kao što su na primjer: suhoća usta, slabije lučenje sline, a osim toga fiziološki tijekom noći jezik miruje i nema pokreta koji dovode do fiziološkog ljuštenja papila. Korištenje vodica za ispiranje usta također pojačava obloženost jezika. Osim toga može dovesti do smeđeg ili crnog obojenja papila pa imamo stanje koje se naziva „crni dlakavi jezik“. Također, agresivno četkanje ili struganje jezika po nekoliko puta dnevno je kontraproduktivno jer samo potiče papile na daljnje bujanje. Kad smo kod struganja jezika, dva do tri puta tjedno je sasvim dovoljno. Uzimanje antimikotika također neće pomoći jer se ne radi o gljivičnoj infekciji.

Treba uzimati dovoljno tekućine, jesti tvrdu i vlaknastu hranu poput svježeg voća i povrća koja će potaknuti fiziološko ljuštenje papila. Također, treba biti umjeren u korištenju vodica za ispiranje usta i svakako treba prestati pušiti.

Nadam se da će Vam neki od ovih savjeta pomoći. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika