Prije 3 godine primijetio sam na lijevoj strani vrata povećanu žlijezdu ili čvor. Imam li razloga za brigu?

Pozdrav. Muško 31 godinu, nikada većih zdravstvenih problema.
Ima bar 3 godine da sam primijetio da mi je na lijevoj strani vrata ispod brade povećano i na dodir ima kao neka žlijezda, čvor, mozda krajnik nisam siguran. Na desnoj mislim da ima isto to al nije uvećano i ne osjetim na dodir Znači to imam sigurno već 3 godine a moguće i dosta duže a da nisam primijetio. Nikad nikakva bol nelagoda niti smetanje. Čak nije baš vidljivo dok ne zategnem vrat prema nazad. Radio sam krvne slike preventivne par puta otkada sam primijetio to i sve je bilo u redu. Znači nikakva bol niti smetnje osim psiholoških stvari.
Ponekad možda bude malo veće ponekad manje na opip. I nije kao ona klasična kvržics što bude na vratu i nestane već kao neka žlijezda čvrsta, ne boli na dodir niti išta. Zanima me imam li razloga za brigu i mogu li te stvari tako biti cijeli život izražene bez zdravstvenih problema?
Zanima me imam li razloga za brigu?

28.6.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Napravite ultrazvučnu pretragu vrata. Ultrazvučnom pretragom se na relativno objektivan način može opisati izgled limfnih čvorova, kao i njihova uklopljenost u okolna tkiva. Po potrebi će liječnik predložiti dodatnu dijagnostičku obradu. Također je potrebno obratiti se na pregled kod stomatologa, kako biste isključili bolesti zuba ili usne šušljine.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika