Problemi sa želudcem.

Pozdrav, žensko sam od 18 godina i u zadnje dvije godine bi mi se u periodima javljala mučnina (nekad čak praćena povraćanjem) koja bi trajala cca 2 tjedna. Tada sam radila nalaze krvi, jetre itd. te je sve bilo uredno. Prije mjesec ipo dana mi se opet to ponovilo, no s većim “bolovima”, ako ih tako možemo nazvati u želudcu, čestim povraćanjem, gubitkom apetita itd. (moram naglasiti da sam cijeli život mršava i bez apetita, no nije me uvijek boljelo)…
Odlučila sam otići opet kod doktorice, koja mi je preporučila Controloc tablete koje mi je prepisala piti dva tjedna te nakon toga ako se bolovi nastave doći kod nje da me pošalje na gastroskopiju. Dok sam pila tablete stvarno nakon 2 dana nisam osjećala više ništa te mi se apetit popravio. I tako su prošla dva tjedna i prestala sam piti. Onda dva-tri dana opet sve normalno i danas me opet počne boliti i nisam mogla pojesti ništa nakon ručka jer bi mi došlo muka na samu pomisao ili pogled na hranu… Ja stvarno ne znam da li da nastavim piti Controloc (imam još 14 tableta)… Užasno me strah gastroskopije, a opet me strah otići privatno (jer moja mama uvijek forsira privatnike jer više sazna o svemu) pa da se uspostavi da mi nije ništa… Čisto zato jer ja ni sama ne znam opisati tu bol… Nije neka neizdrživa bol, nego više neka tupa… Stvarno ne znam kako to pobliže opisati… Nadam se da ću uskoro dobiti odgovor, hvala u svakom slučaju!

12.11.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Više je mogućih uzroka vaših tegoba. Neki od njih mogu biti organske prirode a neki i funkcionalne, što znači da ne postoji organski uzrok kao što je upala, čir i drugo nego su simptomi psihosomatske prirode i najčešće su posljedica pojačanog stresa. Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizirane u gornjem dijelu probavnog sustava te se javljaju tijekom konzumiranja, odnosno probavljanja hrane. Velik broj dispetičnih bolesnika ima oštećenje gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava (čir želuca ili dvanaesnika). Bolesnici se žale na simptome kao što je bol, osjećaj nelagode, težine i mučnine u želucu. Kod liječenja dispepsije važno je promijeniti štetne životne i prehrambene navike te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se dnevni unos hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir). Do dijagnoze „nadraženi želudac“ najčešće se dolazi zbog mučnine, osjećaja punine, nadutosti u crijevima, žgaravice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca liječnik će postaviti nakon detaljne obrade koja u konačnici ne definira organski uzrok za nastanak opisanih poteškoća. Na pojavu simptoma velikim dijelom utječe stil života, loše prehrambene navike, nepodnošljivost na neke od namirnica, konzumiranje alkohola, pušenje i izloženost stresu. Konzumirajte biljne čajeve umjesto gaziranih napitaka i kave jer vam to može smanjiti poteškoće. Želučane tegobe mogu ukazivati i na gastritis. Pod gastritisom mislimo na upalne bolesti sluznice želuca. Akutni gastritis definiran je iznenadnim i prolaznim stanjem bolova u želucu za razliku od kroničnog koji traje duže vrijeme. Većina osoba s povremenim bolovima u želucu nema gastritis, ali u situaciji kada se sluznica želuca upali osobe mogu osjećati nelagodu popraćenu jakim bolovima u želucu. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori.

Prije odluke o gastroskopiji, porazgovarajte sa svojim liječnikom o drugim neinazivnim metodama dijagnostike želučanih problema, kao što je na primjer test na bakteriju Helicobaster pylori, test tolerancije na hranu i drugo. Većinu želučanih tegoba koje se pojavljuju sezonski može se dobro kontrolirati primjenom simptomatske terapije po preporuci liječnika, kao što ste već i uzimali, a možete s takvom terapijom i nastaviti. Kod primjene lijekova koji ste koristili potrebno je nekoliko dana do punog učinka i preporuča se uzimati lijek prije razdoblja nastanka simptoma (ako se radi o sezonskoj pojavi simptoma, najčešće u proljeće i jesen). Ovi lijekovi također su potporna simptomatska terapija terapija u slučaju dijagnoze upalnih bolesti probavnog sustava, gastritisa, čireva i slično. U svakom slučaju obratite pažnju na eventualnu pojavu ozbiljnih znakova kao što je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama morate se hitno javiti liječniku. Svako dobro!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika