Radila sam eho vrata, trebam li biti zabrinuta zbog nalaza?

Postovani, radila sam Eho vrata i lijecnik je napisao: ” Obostrano jugulodigastricno par ovalnih hipoehogenih limfonoda desno promjera do 1,5 cm, a lijevo 1,2 cm. U ostalim preglednim regijama vrata se ne uocava signifikantno uvecanje limfnih cvorova.”

Da li imam razloga za zabrinutost zbog ovoga ?
Unaprijed hvala na odgovoru,
Srdacan pozdrav

29.4.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Ultrazvučni pregled ima za cilj morfološki opisati željene organe i druge strukture. Prema jačem ili slabijem odjeku (echo) zaključuje se o građi i gustoći (tekućina, gnoj, tvrdo tkivo i dr.) uočenih promjena. Sve se temelji na dobrom poznavanju anatomije. Limfni čvorovi postaju vidljivi na preglednim snimkama a opipljivi pri kliničkom pregledu kada se uvećaju. Najčešće je razlog njihovog uvećanja neki upalni proces u području kojem gravitiraju. Limfni sustav ima svoj optok unutar tijela s mogućnošću nakupljanja obrambenih stanica u slučaju upalnog procesa ili nakon ulaska neke druge tvari, strane našem tijelu, a koje imaju potencijalno loš učinak na naše zdravlje. Tada je to normalna reakcija našeg imunološkog sustava pa u tom slučaju tako povećane limfne čvorove nazivamo reaktivnim limfnim čvorovima. Ukoliko postoje još neke karakteristike u njihovom izgledu i okolini koje pobuđuju određenu sumnju, tada takve limfne čvorove treba podvrći daljnjoj dijagnostičkoj obradi i po preporuci liječnika napraviti punkciju i citološku obradu uzorka. Kad se radi o je i promjeriti zdravlje zuba i usne šupljine kod stomatologa.

Stoga, ovaj nalaz treba interpretirati u skladu s općim zdravstvenim stanjem, staviti ga u korelaciju s kliničkim pregledom i drugim podacima iz osobne i obiteljske anamneze. Porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom ili se obratite specijalistu koji Vam je preporučio ovu pretragu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika