Radila sam nalaz HBsAg i iznosi 83. Što to znači?

Poštovani,
Rođena sam 1988.g. radila sam nalaz anti hb 83 iznosi. Molim vas kako da saznam da li to znači da sam pozitivna ili je moguće da imam antitjela u sebi? Hvala!! Lp

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Čestica virusa sastoji se od jezgre i ovojnice koja sadrži hepatitis B površinski antigen – HBsAg. Protutijela na HBsAg nazivaju se anti-HBs. Njihovo određivanje indicirano je za testiranje imunosti na hepatitis B. Prisustvo dokazuje da je osoba bila u kontaktu s hepatitisom B (zarazom ili cjepljenjem). Anti-HBs se obično javlja u serumu tek 4 -6 mjeseci nakon infekcije. Anti-HBs često ostaje pozitivan tjednima i mjesecima nakon nestanka HBsAg.

Ukupna protutijela na antigen jezgre hepatitis B virusa (anti-HBcIgM i IgG) mogu se detektirati u pacijenata sa akutnim, kroničnim hepatitisom B ili u pacijenata u fazi oporavka. Stoga se anti-HBc protutijela koriste kao epidemiološki indikator trenutne ili prijašnje infekcije virusom hepatitisa B. U slučaju akutnog hepatitisa, anti-HBc protutijela (IgM i IgG) mogu se detektirati 2-4 tjedna nakon što se pojave HBs i HBe antigen. Dok su anti-HBcIgM tranzitorna protutijela i progresivno opadaju bilo da se infekcija razvija u smjeru oporavka ili kroniciteta, visoke antiHBcIgGtitrove može se detektirati tijekom infekcije i u fazi oporavka. Anti HBcIgG mogu perzistirati godinama, vjerojatno tijekom cijelog života. U slučaju kroničnog hepatitisa, jedino određivanje anti-HBcIgM protutijela upućuje na aktivnu fazu bolesti. Anti-HBc protutijela ne osiguravaju zaštitu od bolesti. Samo nalaz antiHBs protutijela može potvrditi imunost.

HBs antigen pojavljuje se nekoliko dana do nekoliko tjedana po kontaktu sa virusom i može perzistirati nekoliko mjeseci. PerzistencijaHBs antigena u trajanju dužem od 6 mjeseci serološki definira kroničnu HBV infkeciju. Nestanak HBs antigena je normalno praćen pojavom anti-HBs protutijela koja su pokazatelj oporavka.

Serološka analiza virusa hepatitisa je složena i potrebno je priložiti više informacija o tijeku bolesti i drugim parametrima kako biste mogli dobiti bolji uvid vezano uz potencijalnu bolest.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika