Sluz u stolici

Poštovani,
Prije par dana sam bila na pregledu, zbog sluzi koja je prisutna par mjeseci u stolici, i krvi koju sam primijetila dva puta, prvi put prije dva mjeseca (jaka crvena boja). Osjećam nelagodu ispod lijevog rebarnog luka. Nalaz:
Echo nalaz abdomena nema nekih osobitosti.
U DRT samo znaci manjeg hemoroid. vijenca, dok nema znakova unutrašnjih hemoroida i krvi pri pregledu.
Dg: Nodd. haemorrhoid . ext
Th: factu ung spolja
Probiotik kapsula 1×1 povremeno
Le dieci erbe tbl 1×1 uvece 2 sedmice za stolicu ili povremeno.
Koprokulturu i kulturu na gljivice sam radila prije mjesec dana i sve je bilo negativno.
Doktor me uputio da uradim nalaz na okultno krvarenje i nalaz stolice na parazite.
Od 1.1. imam kasaste stolice sa primjesama sluzi, do tad su uglavnom bile formirane, takodje sam primijetila nešto poput crnih trakica u stolici, i crne tackice, a stolice su uglavnom vodenjkaste.
Dešavalo se da sluz bude blago narančaste boje.
Danas, u roku od 7h tri puta sam išla na toalet, sto god da sam pojela stvaralo mi je mučninu i nagon na wc. Da li možete da mi kazete što može biti u pitanju?
Unaprijed hvala!

19.2.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Ono što je do sada utvrđeno je postojanje manjih hemoroida, što može uzrokovati pojavu krvi ili obojene sluzi u stolici. Preporučena Vam je terapija kako bi Vam olakšalo tegobe kao što su svrbež i slično vezano uz promjene na zadnjem crijevu zbog nastalih hemoroida. S tim u vezi, vrlo je važno regulirati stolicu kako biste postigli redovito pražnjenje bez napora. Stolica primjerene konzistencije i vršenje nužde bez pojačanog napora, važan su preduvjet da se smanji pritisak na vene zadnjeg crijeva, spriječi zastoj venske krvi i njihovo proširenje – što zapravo čini hemoroide. Obratite pažnju na prehranu o čemu dosta savjeta možete naći na web-u, na dovoljan unos tekućine tijekom dana i redovitu tjelesnu aktivnost, a smanjite sjedilački način života koliko je to god moguće.
Povećana količina sluzi u stolici, kao i promjena konzistencije stolice uvijek je razlog da se pokuša naći uzrok tih promjena. Neki od mogućih uzroka mogu biti upalne bolesti crijeva, smanjena tolerancija na neke namirnice, a ponekad se radi o funkcionalnim poremećajima crijeva koji u osnovi imaju poremećaj peristaltike crijeva uz dodatne probavne smetnje. Važno je da provedete dijagnostičku obradu po savjetu Vašeg liječnika. Odgovarajuća prehrana može donijeti veliku korist u poboljšanju stanja. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika