tatini nalazi su uredni, no on mršavi, što bi moglo biti?

Pitam za oca: 67 godina, 182 cm i 80-ak kg. Nalaz krvi pokazuje lagano snižene eritrocote, hemoglobin, lagano povišene urate te CRP 40. PSA u redu, urin uredan, čeka se nalaz stolice. Uredno mokri i ima stolicu.
Zadnja 2-3 mjeseca je lagano smršavio, ali je imao naporan posao pa to pripisujemo nespavanju i zahvatu na zubima (dobivanje pomične proteze koja mu smeta te izbjegava dosta vrsta hrane). Inače je čitav život na istoj kilaži, uredne zdrave prehrane. On se osjeća u redu, malo umornije, malo ga muce crijeva i pustanje vjetrova.
Sada čekamo detaljnu obradu gastroenterologa, ali pišem u nadi da ćete me malo smiriti – molim vas mišljenje, mogu li ove tegobe biti bezazlene naravi, poput helycob. ili nečeg sličnog, jer me googla-nje simptoma upućuje na teža oboljenja.
Unaprijed vam se zahvaljujem, srdačan pozdrav.

13.12.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Povišena razina CRP ukazuje na aktivni upalni proces u tijelu. Može se raditi o aktivnoj ili kroničnoj bolesti. Gubitak tjelesne mase je znak koji uvijek treba dodatno istražiti. U nedostatku drugih tegoba i kliničkih simptoma koje ne navodite, nameće se zaključak o možda sasvim banalnom uzroku gubitka tjelesne mase. Stomatološki zahvati i posljedice koje one obično imaju za uzimanje hrane i za probavu, često mogu imati za posljedicu mršavljenje. Crijevne tegobe mogu biti i funkcionalne prirode, bez prisutnog organskog poremećaja, pa se simptomi kao što su nadimanje i grčevite boli u crijevima mogu umanjiti većom brigom z  prehranu. Treba uzimati lako probavljivu hranu, izbjegavati iritanse različitih oblika i po mogućnosti smanjiti stres i povećan tjelesni napor. Obzirom na dob, dobro je da gospodin periodično provodi sistematke preglede kako bi se na vrijeme uočili eventualni zdravstveni rizici.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika