Teže disanje i bolovi u trbuhu

Poštovani,

Jako teško dišem, kroz cijeli jednjak nekad osjetim bol, kiselina mi se diže stalno, a bolovi su prisutni u donjem dijelu abdomena, prvo su bili u testisima. Osjećam da me bole i pluća/leđa. Nekad me svrbi koža po tijelu.
EKG uredan, krvni nalazi uredni, je li može biti bruh pošto idem u teretanu? I kad pijem vodu mi se čak digne želudac na povraćanje. Pijem tablete Emanera, ali ništa ne pomažu. Alergičar sam, pijem i tablete za alergiju. Nemam nikakvu oteklinu u preponama da bi bio bruh, redovno se bavim dizanjem teških utega u teretani.

S poštovanjem

25.4.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,

Vaš je problem vezan uz probavni sustav, najvjerojatnije uz želudac. Lijek koji uzimate ne regulira u dovoljnoj mjeri sekreciju želučane kiseline, a zbog povećanog napora pri dizanju utega simptomi se pogoršavaju. Većina simptoma koje opisujete posljedica su vraćanja želučane sluznice iz želuca prema jednjaku, što obuhvaća zajednički pojam GERB (gastro-ezofago-refluksna bolest). Glavni rizični čimbenici za GERB su: pretilost, jer je intraabominalni (trbušni) tlak veći u pretilih ljudi, kod dizanja tereta i saginjanja, a vezano s time je učestalija pojava hijatalne hernije. Hijatalna hernija se javlja kao posljedica oštećene antirefluksne barijere i otežanog pražnjenja jednjaka (dio sluznice želuca prolabira u prsnu šupljinu). Teži oblici GERB-a i njegove komplikacije vezani su uz muški spol, a važna je i genetska predispozicija (ukoliko imate pozitivnu obiteljsku anamnezu). Prisutnost bakterije Helicobacter pylori podržava upalu sluznice želuca. Kod ulkusa (čira) dvanaesnika, povećano je lučenje HCL-a, pa se GERB javlja neovisno o prisutnosti H. pylori nakon smanjenja ili isključenja antisekretorne terapije.
Bolovi u testisima također mogu biti posljedica povećanog tjelesnog napora kojem se izlažete u teretani, pa u okviru dodatnih savjeta koje treba potražiti kod gastroenerologa, kako biste učinkovitije liječili želučane tegobe, gastroenterolog će vas pregledati i isključiti mogućnost preponske kile. Bol u testisima koji je udružen s mučninom i povraćanjem može ukazivati na upalu. Važno je da vodite brigu o muškom zdravlju, pa otiđite na konzultaciju kod urologa i po preporuci obavljate i naknadne redovite preglede.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika