Trebaju li dijabetičari prestati piti ovaj lijek?

Zanima me, temeljem ovog članka u kojem se navodi kako je Američka Agencija za hranu i lijekove priopćila da su određeni uzorci sitagliptina, spoja u Merckovim lijekovima za dijabetes Januvia i Janumet, kontaminirani mogućim kancerogenim tvarima.

trebaju li ga dijabetičari kojima je propisan prestati piti?

Unaprijed hvala na odgovoru

10.8.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pošatovani!

Američka Agencija za hranu i lijekove priopćila je da su određeni uzorci sitagliptina, spoja u Merckovim lijekovima za dijabetes Januvia i Janumet, kontaminirani mogućim kancerogenim tvarima. Radi se o nitrozaminima, koji su inače uobičajeni u vodi i hrani, uključujući suho meso i meso s roštilja, mliječne proizvode i povrće. Izlaganje nečistoćama iznad prihvatljivih nivoa tokom dužeg vremenskog perioda može povećati rizik od karcinoma. Agencija je priopćila da će privremeno dozvoliti Mercku da distribuira lijekove sa sitagliptinom koji sadrže veću od prihvatljive količine nečistoće Nitroso-STG-19, također poznate kao NTTP, kako bi se izbjegla nestašica. Merck je priopćio da je obavijestio vlasti o otkriću da neke serije lijekova sadrže nečistoće i da je proveo dodatne kontrole kvalitete kako bi se uvjerio da će njegovi lijekovi ispuniti privremene prihvatljive granice. Znanstvenici Agencije procijenili su rizik od izlaganja NTTP-u na privremenom prihvatljivom nivou unosa do 246,7 nanograma dnevno i utvrdili da predstavlja minimalni dodatni rizik od karcinoma u usporedbi s doživotnim izlaganjem NTTP-u na nivou od 37 nanograma dnevno.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) redovito prati sve informacije vezane uz sigurnost primjene lijekova i promptno će reagirati ukoliko bude potrebno neke serije povući iz ljekarni. Za sada se primjena ovih lijekova smatra sigurnom za zdravlje ljudi i njegova korist u liječenju šećerne bolesti daleko nadmašuje rizik vezan uz ove informacije.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika