Tumorski markeri

Pozz…sta napraviti ako dr opce prakse ne zeli da napravim markere tumorske…mamin tata i mamina sestra su umrli od raka…ja imam uvijek prisutan taj strah i htjela bi tumorske markere napraviti…a nemam se kome obratiti…hvala

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Nemojte dozvoliti da strah zavlada Vašim životom i ujteče na svakodnevne aktivnosti, životnu radost i energiju, koja Vam je potrebna za pravilno funkcioniranje cijelog tijela. Strah potiče upalne procese u tijelu i treba ga se kloniti, pogotovo kad nije utemeljen. Ima više molekula, najčešće proteina u tijelu, čiji titar u tjelesnim tekućinama možemo povezati s postojanjem nekih malignih bolesti. Međutim, ti marekri se ne određuju u svrhu postavljanja dijagnoze, a još manje u svrhu screeninga i ranog otkrivanja maligne bolesti. Značajno povišenje markera upućuje na već postojeću malignu bolest ili njihovo određivanje koristimo kada je potrebno pratiti uspješnost liječenja bolesnika koji su već podvrgnuti nekom vidu liječenja zbog dijagnosticirane maligne bolesti.

Ipak, ukoliko smatrate da bi njihovo određivanje i rezultat unutra normalnih raspona vrijednosti znatno smanjio Vašu tjeskobu i strah, potražite savjet liječnika ili specijalista onkolga o tome koji bi to bili markeri koji bi bili od važnosti obzirom na Vašu obiteljsku anamnezu te njihovu analizu možete o svom trošku napraviti u nekom od privatnih laboratorija bez uputnice.

Što se tiče dugoročne prevencija malignih bolesti, pokušajte usvojiti zdrave životne navike o čemu se dovoljno piše i govori u medijima i literaturi. Osim toga, podvrgnite se redovitim preventivnim zdravstvenim akcijama koje su nam na raspolaganju.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika