Već neko vrijeme trpim bolove u trbuhu, nalazi u uredni, što bi moglo biti?

Pozdrav,

Imam 20 godina. Visok sam 176 cm i težak 61 kg. Pušač sam te dnevno konzumiram 20 cigareta. Alkohol ne konzumiram. Naime prije tjedan dana pojavila mi se bol u donjem desnom dijelu trbuha i prepona. Misleći da se radi o upali slijepog crijeva posjetio sam svog liječnika i napravio pregled. Međutim on je rekao da nije ništa ozbiljno i da se vjerovatno radi o istegnutim i upaljenim mišicima. Bol dolazi u donjem desnom dijelu trbuha i kao da udara u preponu osim toga javlja mi se i jaka bol u donjem desnom dijelu leđa i to bude sve povezano. Trenutno sve mažem sa voltaren kremom. Nekoliko dana prije početka boli imao sam jaku i napornu fizičku aktivnost na poslu. Brine me što to već traje duže od tjedan dana. Znam mi se dogoditi da me jedan dan uopće ne boli pa sutradan ponovno počne. Bol je više tupa i nakon nekog vremena samo od sebe me prestane boliti i tako traje par sati i ponovno krene bol pogotovo kada se krećem. Molim vas za savjet.

30.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kod bolova u donjem dijelu trbuha u većini slučajeva radi se o reflektirajućoj boli iz kralježnice ili bolesti bubrega odnosno mokraćnih putova. Ipak, prva je pomisao na bolove desne strane trbuha upravo upala slijepog crijeva. Simptomi akutne upale slijepog crijeva su bolovi u desnom donjem dijelu trbuha, uz osjećaj mučnine te učestalo mokrenje. Kada nastupe bolovi čiji se intenzitet pojačava, potrebno je odmah otići liječniku kako bi se isključio urgentni problem kao što je upala crvuljka slijepog crijeva što zahitjeva promptno liječenje.

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu biti prvi simptom bubrežnog kamenca. U tom slučaju radi se o izuzetno jakoj boli. Bol obično započinje naglo kad se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. Obično čovjek osjeća oštru, grčevitu bol u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Kasnije se bol može širiti u prepone. Ako je kamenac prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja kako mišići u uskoj mokraćnoj cijevi nastoje istisnuti kamenac prema dolje u mokraćni mjehur. Kako kamenac raste ili se pomiče, može se pojaviti krv u mokraći. Kako se kamenac spušta niz mokraćnu cijev bliže mjehuru, osoba može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili osjećati pečenje prilikom mokrenja. Ako ove simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna infekcija. U tom slučaju, treba se odmah obratiti liječniku.

Bubrežni kamenci se nađu na rendgenskoj ili ultrazvučnoj snimci osobe koja se žali na krv u mokraći ili iznenadnu bol. Te dijagnostičke slike daju liječniku korisne informacije o veličini i smještaju kamenca. Ispitivanja krvi i mokraće pomažu kod otkrivanja mogućih nenormalnih supstanci koje mogu pospješivati stvaranje kamenaca. Liječnik može odlučiti snimiti urinarni trakt specijalnim rendgenskim ispitivanjem nazvanim intravenska urografija. Zajedno, rezultati ovih ispitivanja pomažu kod određivanja odgovarajućeg liječenja.

Većina kamenaca može se liječiti bez operacije. Većina bubrežnih kamenaca može proći kroz urinarni sustav uz mnogo vode (2 do 3 litre dnevno) koja pomaže kamencu da se spusti. Liječnik može prepisati određene lijekove kako bi se spriječilo stvaranje kalcijevih kamenaca i kamenaca mokraćne kiseline, lijekove koji kontroliraju količinu kiseline ili lužine u mokraći i drugo. Od drugih postupaka, ekstrakorporealna litotripsija šok valovima (popularno “razbijanje kamenaca”) najčešće je korišteni postupak za liječenje bubrežnih kamenaca.

Da bi se spriječilo stvaranje kamenaca, mora se utvrditi njihov uzrok. Urolog će odrediti laboratorijska ispitivanja, uključujući ispitivanja krvi i mokraće. Jednostavna i najvažnija promjena u načinu života radi sprečavanja stvaranja kamenaca je piti više tekućine, najbolje vode. ovisno o eventualno utvrđenom sastavu kamenaca, liječnik će dati adekvatne prehrambene preporuke. U slučaju potrebe za dodatnim konzultacijama potražite savjet urologa.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika