Već nekoliko godina imam refluks nakon jela, preskoke srca, kašalj, nadutost, peče me u želucu. Je li to gastritis?

Pozdrav doktore, Musko sam, 27godina,visok 186,90kg,ne pusim, ne uzimam droge, kavu ne pijem .. Moj problem traje vec par godina a simptomi su sljedeći.. Konstantan refluks nakon jela, preskoci srca, podrigivanje,kasalj ponekad, nadutost, brza sitost pecenje u zelucu, cak od vode konstantno se javlja refluks,a najgore mi je na poslu jer se moram konstantno pregibati i savijati.. Situacija se znatnije smiri kad izbjegavam savijanje, pregibanje no medutim simptomi su i dalje prisutni.. Sto se tice prehrane jedem sve, ujutro pijem nataste pijem obicnu vodu do obroka,a navecer izbjegavam jelo.Radio sam gastroskopiju i nalaz stolice na helikobakteriju no sve je u redu.. Doktor kod kojeg sam radio gastroskopiju mi je prepisao tablete dicetel i tijekom razgovora mi spominjalo neku herniju… Medutim tablete nisu bile od nekog efekta… Trenutno uzimam famosan i controloc tablete od kojih je malo bolja situacija sa zgaravicama no medutim refluks i podrigivanje ne prestaje.. Molim vas vase misljenje dal bi trebao radit jos koje pretrage, savjet za prehranu, jel to gastritis, dal je to izljecivo, sta mi je ciniti dalje jer stanje postaje neizdrživo i ometa me u svakodnevnim aktivnostima.. Lp

3.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Ukoliko je gastroenterolog ustanovio da postoje elementi za dijagnozu hijatalne hernije, potrebno je dalje pratiti stanje.

Hijatalna hernija je izbočenje dijela želuca kroz ošit iz njegova normalnog položaja u trbuhu. Pri pomičnoj hijatalnoj herniji spoj između jednjaka i želuca kao i položaj želuca, koji je normalno smješten ispod ošita, izbočuje se iznad ošita. Pri paraezofagealnoj herniji spoj između jednjaka i želuca je na normalnom mjestu ispod ošita, ali je dio želuca gurnut iznad ošita i leži pokraj jednjaka.Uzrok hijatalne hernije obično je nepoznat. Može biti prirođena mana ili posljedica ozljede.

Obzirom da ističete jačinu simptoma i koliko Vas te smetnje ometaju u svakodnevnom životu i radu, potrebno je konzultirati gastroenterologa – kirurga. U slučaju hijatalne hernije, treba reći da većina obično ne zahtijeva liječenje, ali se liječi bilo koji popratni povrat kiseline. Paraezofagealna hernija se može kirurški popraviti da bi se spriječilo uklještenje (strangulacija).

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika