Već nekoliko mjeseci moj dečko osjeća tegobe vezane uz želudac i probavu. Molim vas za savjet što dalje raditi jer je bol jaka, a simptomi jako neugodni.

Poštovani,
Već nekoliko mjeseci moj dečko osjeća tegobe vezane uz želudac i probavu. Simptomi su:
Bol u lijevoj strani trbuha
Proljev
Povišena temperatura
Gubitak težine (više od 10kg u 6 mjeseci)
Podrigivanje
Krčenje crijeva
Vjetrovi
S obzirom da pregled u Dubrovniku treba čekati i do par mjeseci,odlučio je privatno napraviti kolonoskopiju nakon koje mu je rečeno da ima divertikulozu i da primjenjuje dijetu. Iako je počeo sa dijetom i lijekovima,stanje se ne popravlja,bol je jača i bude praćena povišenom temperaturom.
Doktorica opće prakse nije nikada čula za divertikulozu,šalje ga na analizu krvi i stolice. A pregled kod gastroenteroga zakazan je tek u 3.mjesecu 2023. Molim vas za savjet što dalje raditi jer je bol jaka a simptomi jako neugodni.
Hvala

3.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kao što i sami znate, bilo bi dobro da dečko što prije razjasni svoje zdravstvene tegobe. U skladu s Vašim mogućnostima, neke pretrage možete napraviti i privatno. Teoretski, pregled gastroenterologa možete čekati u zakazanom terminu i za to vrijeme mjerama simptomatske terapije umanjiti probavne tegobe. Odgovarajuće lijekove može prepisati obiteljski liječnik. Međutim, ovdje postoje simptomi sistemske bolesti zbog povišene tjelesne temperature i gubitka težine te bi u što kraćem vremenu trebalo ukloniti mogućnost ozbiljnog poremećaja zdravlja. Ukoliko se u međuvremenu jave simptomi kao što su grčeviti bolovi u trbuhu, promjena boje ili konzistencije stolice, crna ili siva stolica, povraćanje, učestali proljevi uz već postojeću povišenu tjelesnu temperaturu i gubitak tjelesne težine, odmah neka se javi u hitnu bolničku ambulantu.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika