Vrtoglavica jutarnja (2)

Hvala Vam na odgovoru! Prije 4 godine sam radila rtv vratne kraljeznice i nalaz .glasi: na rtg snimkama uredna je osovina uz inverziju fiziološke lordoze u kaudalnom segmentu. Uredna je mineralizacija prikazanih kostiju uz očuvanu visinu prikazanih trupova kralježaka. Dorzopropozicija trupa C3 kralješka u odnosu na trup C2 kralješka za oko 1-2 mm.Održana je visina prikazanih i.v. prostora. Uredan prikaz malih zglobova. Dg: Syndroma cervicobrachiale bilat.
Da li to moze biti uzrok? Takodjer da li uzeok moze biti ulezan vrat ili nezgodan polozaj spavanja? Napominjem da imam lose drzanje, s glavom vecinom isturenom naprijed i pognutim ramenima.

18.1.2018

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Mnoga oboljenja mogu ograničiti cirkulaciju krvi kroz moždane arterije i dovesti do slabijeg protoka krvi. To su ateroskleroza (sužavanje lumena arterija), cervikalna spondiloza (degenerativna bolest cervikalnih – vratnih kralješaka, na kojima nastaju promjene koje mogu smetati protoku krvi kroz vratne arterije) te povrede vratne kralježnice. Zbog aterosklerotično suženih krvnih žila u vratu, u uvjetima slabijeg protoka krvi, često se događa da mozak privremeno ostane bez kisika, što se može očitovati vrtoglavicom. Slična pojava se ponekad događa i u zdravih ljudi nakon naglog ustajanja. Napadi vrtoglavice koji su uzrokovani vaskularnim promjenama obično su prolaznog karaktera, ali mogu biti i teški, praćeni znojenjem, poremećajima vida, trncima u ekstremitetima, prolaznim sljepilom, gluhoćom, nistagmusom (nagli nevoljni pokreti očnih jabučica), nesigurnim hodom, otežanim gutanjem i smetnjama govora.

Ovaj nalaz ukazuje na promijenjenu statiku vratne kralježnice što može imati posljedice na krvotok u vratu i prema  mozgu. Javite se za dodatne savjete ortopedu – vertebrologu koji će vam objasniti moguće terapijske i rehabilitacijske opcije. Po savjetu ortopeda i fizioterapeuta provedite odgovarajuću fizikalnu terapiju. Razmotrite mogučnost primjene nekog od raspoloživih ortopedskih pomagala, ojačajte mišiće vrata i leđa, pripazite na stolac i način na koji sjedite te koristite odogvoarajući jastuk i madrac kako biste osigurali fiziološki položaj tijekom spavanja. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika