Zabrinuta sam zbog povišenog bilirubina, molim savjet!

Poštovanje
Već mjesecima su mi svi nalazi ok, ali bilirubin uvijek povišen, s tim da je jednom bilo i željezo ali je ono sada okej. Ovog puta bilirubin je 21 (ref. 5-21), ali su monociti sniženi na 0,51 (ref. 0,80-1,46) a MHC povisen na 32,6 (ref 27-30,0).
Pijem kontracepcijske pilule.
Zbog bilirubina se sumnja da imam Gilbert sindrom, ali me zanima da li sad monociti i MCH mogu ukazivati na nešto drugo, isto povezano s bilirubinom? Ili pak na nešto drugo neovisno o tome? Sedimentacija mi je 30, ali vjerojatno zbog urinarne infekcije.
Hvala puno!

28.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Gilbertov sindrom nije razlog za brigu jer nema nikakvih posljedica na zdravlje pojedinca. Blago povišena razina bilirubina je za takve pojedince normaln apojava. odstupanja o kojim agovorite u krvnoj slici također mogu biti periodična odstupanja koja povremenao treba kontrolirati u okviru nekog redovitog sistematskog pregleda. Obzirom da uzimate kontracepcijske tablete, dobro je da kontrolirate krvnu sliku, osobito faktore zgrušavanja odnosno koagulogram pre preporuci svog liječnik aili ginekologa.

U ovom času se trebate usmjeriti na povišenu sedimentaciju i utvrditi njen uzrok. Ukoliko se radi o urinarnoj infekcije, potrebno je provesti terapiju prema nalazu mikrobiološke pretrage uzorka mokraće, a ukoliko se kod Vas radi o učestalijim urinarnim infekcijama, dobro bi bilo da liječenje provedete prama nalazu antibiograma. Javite se svom obiteljskom liječniku koji će Vas uputi u daljnje korake.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika