Zanima me jesu li povišene razine kolesterola zabrinjavajuće, postoji li povezanost između masnoća i povišenih vrijednosti jetrenih enzima?

Poštovani,

prije nekoliko dana sam radila krvne nalaze i sve je u referntnim intrevalim osim kolesterola i ALT i AST jetrinih enzima.

Ukupan kolesterol iznosi 5,2, LDL kolesterol 3,1, VLDL 0,5, HDL 1,7 i trigliceridi 1,1. Vrijednost ALT je 39 (interval je 10 – 36), a AST je 35 (interval laboratorija je 0 – 30). U prvom mjesecu ove godine sam vadila krv, u sklopu sistematskog, i također sam imala povećan kolesterol (ukupni 5,2, LDL 3,2, trigliceridi 1,2 i HDL 1,8).

Imam 24 godine, visoka sam 164 cm i imam 56 kg. Smatram se aktivnom, svakodnevno puno hodam, a unatrag par tjedana sam uvrstila i vježbanje visokog intenziteta 3-4 puta tjedno. Krvni tlak i šećer su uredni. Pušač sam, imam relativno stresan posao i ne hranim se bas najbolje. Otac mi ima povišene masnoće u krvi koje je doveo u normalu uz lijek.

Zanima me jesu li povišene razine kolesterola zabrinjavajuće, postoji li povezanost između masnoća i povišenih vrijednosti jetrenih enzima? S obzirom na to da sam mlada i da imam povećane masnoće vez sad, bojim sam naslijedila visoki kolesterol od oca. Što biste mi vi preporučili?

Hvala unaprijed na odgovoru.

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Rečenica iz Vašeg obraćanja: “Pušač sam, imam relativno stresan posao i ne hranim se bas najbolje.” sažima vrlo bitne činjenica. Očigledno ste odgovorna osoba koja je svjesna potencijalnih rizika koje možemo naslijediti te osobnih rizika koje možem umanjiti ili povećati životnim navikama i načinom života. Za sada ovdje navedene vrijednosti ne zahtijevaju specifičnu terapiju. U određivanju potrebe za lijekovima koji se koriste kod različitih metaboličkih poremećaja treba uzeti u obzir postojanje drugih eventualno prisutnih zdravstvenih rizika. Tjelesna aktivnost i aktivan pristup životu općenito dobra su prevencija u smislu dugoročnog održanja kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja. Pokušajte korigirati još nešto na polju prehrane, prestanaka pušenja, a tehnikama relaksacije možete umanjiti intenzitet koji stres čini Vašem organizmu.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika