Zanima me što znači ako je povišen kalprotektin?

Pozdrav,

Zanima me sta znaci povisen kalprotektin(259), radila sam nalaze jer mislim da od poroda prije 2ipo god imam vise puta proljevastu stolicu nego normalnu
Napominjem da imam zakazan pregled kod gastro za par dana. Ostali nalazi su u redu osim par zvjezdica u krvi
Neutrofili 78
Limfociti 16

Kolesterol 5.3 LDL kol 3.4

Željezo 7.8 i MCV 82.3.

Kalij 3.85 Natrij 136
Dobila sam zeljezo za pit, preporuke za djetu i da uzimam banane

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (na primjer iritablini kolon) od organskih – upalnih bolesti crijeva kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazat će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Ukoliko je izmjerena vrijednost kod Vas >100 µg/g, moguće je da se radi o nekoj upalnoj bolesti crijeva, kao što je kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona).

Dobro je da imate zakazan pregled kod specijalista gastroenterologa, jer ako se pokaže da se radi o upalnoj bolesti crijeva, potrebna je dodatna dijagnostička obrada i liječenje.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika