Zašto je potrebno prvo odraditi kemoterapiju pa tek onda operaciju?

Pitanje za onkologa.
Postovani mozete li mi objasniti zasto prije treba uraditi kemoterapiju pa onda operaciju.
Dijagnoza:
Carcinoma invasium mammae I.sin.(nst luminal B her 2 negativan) B5b cT 30mm ER 100% PR35% HER-2 1+ Ki-67 27%.
Meta axillae I. sin (cito)

ZAKLJUČAK:
Molim pregled onkologa radi eventualnog neoadjuvantnog lijecenja.

14.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Neoadjuvantom terapijom želi se smanjiti veličinu ili opseg karcinoma prije radikalne intervencije liječenja, čime se olakšavaju i smanjuju posljedice opsežnije tehnike liječenja, koje bi bile potrebne ako se ne smanji veličina ili obim tumora.

Drugi razlog je da neoadjuvantna terapija djeluje na mikrometastaznu bolest, što je u ovom slučaju utvrđeno citološkim nalazom (u prilogu).  Na taj način se potencijalno djeluje i na neotkrivenu diseminaciju maligne bolesti, što rezultira poboljšanim dugotrajnim preživljavanjem u odnosu na strategiju same operacije.

Sistemska terapija (kemoterapija, imunoterapija ili hormonska terapija) ili terapija zračenjem obično se koristi kod karcinoma koji su lokalno uznapredovali, a kliničari planiraju operaciju u kasnijoj fazi. Korištenje terapije može pretvoriti tumor iz neizlječivog u liječivo smanjenje volumena. Često nije jasno koje okolne strukture su izravno uključene u bolest i koje samo pokazuju znakove upale. Primjenom ove terapije često se može diferencirati. Neki liječnici daju terapiju u nadi da će se vidjeti odgovor, pa mogu odlučiti koji je najbolji smjer djelovanja.

Protokol i način liječenja određuje multidisciplinarni tim liječnika specijalista za svakog pacijenta posebno, pri čemu se uzimaju u obzir i drugi zdravstveni pokazatelji, opće stanje i preferencije pacijenta. Konačna odluka je na pacijentu, pa ukoliko pacijent ima kakvih dvojbi, najbolje je da se dodatno konzultira s onkologom.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika