Zašto se javljaju čvorići kod urednih nalaza hormona i antitijela?

Poštovani,na utz štitnjace,obostrano uočeni cvorici.Hormoni i antitijela uredan nalaz.Malo sam zabrinuta,jer nisam dobila uputu sto dalje,osim da radim kontrolu 1 godisnje.Zasto se javljaju cvorici kod urednih nalaza hormona i antitijela?
Hvala unaprijed na odgovoru.
S postovanjem,

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Čvor na štitnjači je okruglasta ili ovalna tvorba različitih veličina koja se može pojaviti bilo gdje u štitnjači. To je zapravo nakupina stanica koje zajedno čine ”kvržicu” na štitnjači. Ta kvržica može stajati samostalno ili se može nalaziti u nakupini od više njih. Čvorovi na štitnjači su relativno česta pojava, a njihova se učestalost povećava sa životnom dobi. Neka istraživanja su pokazala da čak trećina žena ima barem jedan manji ili veći čvor na štitnjači. Čvorovi su najčešće solidne, čvrste tvorbe i razlikuju se od cisti na štitnjači koje su ispunjene tekućinom.

Iako su čvorovi u štitnjači najčešće benigne prirode, prilikom pronalaska bilo kakve kvržice na štitnjači ultrazvučnim ili palpacijskim nalazom, važno je daljnjim pretragama otkriti radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj tvorbi. Liječnici mogu prema svom kliničkom iskustvu i znanju procijeniti kada je potrebno intervenirati, napraviti dodatnu dijagnostičku obradu u smislu biopsije čvorića ili napraviti druge slikovne pretrage štitnjače, odnosno kada je potrebno kontrolirati izgled te uočavati eventualne promjene veličine odnosno broja čvorića.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika