Zašto stolica ne ostavlja trag na wc papiru?

Poštovani!
Koji je možebitni razlog što stolica ne ostavlja nikakav trag na toalet papiru.
Hvala

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Činjenica je da se i način života i prehrambene navike pojedinaca uvelike razlikuju. Na ritam probave utječu, između ostalog, količina unesene tekućine, menstrualni ciklus, kraća ili dulja putovanja, razdoblje stresa i drugo. Stoga je gotovo nemoguće definirati koja je boja stolice kod ljudi normalna i što bi normalno pražnjenje uopće trebalo značiti. Pojačani oprez potreban je u slučaju kada se pojave dodatni neugodni simptomi kao što su: bolno pražnjenje, osjećaj nadutosti, pretvrda stolica ili proljev. Posebna pozornost posvećuje se i pretjeranim, neobičnim mirisima i neobičnim bojama stolice.

U osnovi, normalno pražnjenje trebalo bi se odvijati relativno brzo (manje od minute), bez boli i nadutosti. Normalna boja zdravog ljudskog izmeta trebala bi biti smeđa. Svijetlo smeđa do tamno smeđa stolica trebala bi ukazivati na zdrav probavni trakt. Smeđe stolice, koje nisu ljepljive, ne sadrže neprobavljenu hranu i lako se ispiru, dobar su pokazatelj uravnotežene i učinkovite probave.

Sluz je zapravo čest sastojak stolice, koja se najčešće ni ne primjećuje, jer je bistra, što može biti potencijalni razlog Vašeg opažanja.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika