Zbog čega je razina šećera u krvi bila tako visoka?

 

Vadila sam krv natašte, a prethodnu večer pojela samo krušku i kefir i utvrđen mi je GUK 6,7 H mmol/L. Zato su me nakon toga poslali na HBA1c i GUK natašte, postprandijalno, da se utvrdi je li riječ o intoleranciji na glukozu ili moram ići dijabetologu.

Navedene pretrage sam napravila 3 dana nakon prethodnih i rezultati su bili sljedeći:

(K) HBA1c 5,7 % (ref.interval <6.0)
(K) HBA1c 39.0 mmol/mol (ref.interval <42.0)

Postpradijalni GUK
(K, kK) Glukoza-I 5,60 mmol/L (ref.interval 4,4-6,4)
(K, kK) Glukoza-II 5,40 mmol/L (ref.interval 4,4-6,4)

Na temelju ovih rezultata sam dobila objašnjenje da je sve u redu. Znate li možda koji bi bio razlog tako povišene razine šećera na prvim pretragama, ako je poslije utvrđeno da je sve u redu?

 

13.1.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Izdvojeni nalaz obično ne mora značiti nikavu bolest ili poremećaj. Kod utvrđivanja eventualne intolerancije na glukozu ili dijabetesa melitusa, važno je uzeti u obzir i Vašu osobnu i obiteljsku anamnezu, što će svakako biti značajan faktor prilikom određivanja budućih kontrolnih mjerenja i eventualno potrebne dijagnostičke obrade.

Ponovite pretragu krvne slike nakon nekoliko mjeseci.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika