Anksiozno depresivni poremećaj i grčevi jednjaka – što mi savjetujete?

Poštovani, pišem iz Sarajeva. Molim za savjet, pomoć bilo šta, u krajnjem slučaju ako mi možete pomoći morat ću doći do vas. Nadam se ipak da će neko od doktora ovo čitati, ako čita adm.službenik, sestra, neko ko će samo napisati možete doći daćemo vam termin, zanemarite ovu poruku, obrišite.
Zovem se Sead i imam 39 god. Pravnik, zaposlen u Istočnom Sarajevu, otac dvoje djece. Zbog anksiozno depresivnog poremećajai paničnih napada (vj. posljedica rata gdje sam imao 7 god kad je počeo) već 10 godina na Seroxatu od 20mg. Prije 3 godine negdje u doba početka Covid-a (kojeg zvanično nisam bolovao) iznenada bez nekog razloga povremeno mi se počeo javljati bol u epigastriju a onda intezivno se širi iza prsne kosti do čeljusti i uha, nekada probije i u leđa. Prvo su me poslali kardiologu. Lab nalazi uredni, uzv srca i rtg pluća uredno, ergometrija uredno, sve u najboljem redu. Kažu želudac idi gastro.
Javljam se privatno gastru i naravno dr Vanis (vjerovatno najbolji gastro kod nas BiH) 2021. god. odmah radi gastroskopiju i kolonoskpiju (ponekad proljev, nekad zatvor, grčevi, vjetrovi, simptomi iritabilnog kolona): jednjak Gerb A HH 40cm, uz izražene kontrakcije u donje 2 trecine. Sama kardija spastična. Želudac edematozan, nekoliko krupnih zrelih erozija antralno. U gornjem ravnom segmentu duodenuma resice edematozne, skraćene. Silazni uredan. Kaže dr super nalaz Esomeprazol 40 mg x 2, 14 dana.
Kolonoskopija do i u cekum, uredna.
Bolovi u jednjaku (za koje ne znam da je jednjak) koje gore navodim i dalje postoje, povremeni su, jave se mjesečno 1-2 puta ali primjećujem da iste zaustavim kada popijem vodu na sobnoj temperaturi. Primjećujem u ljeto 2022. da ga nekad izazivaju hladna pića (hladno pivo, gazirani sokovi te ih izbjegavam). Često imam nadimanje, gasove, 3-4 puta godišnje dobijem neki gastroenterokolitis koji traje 2-3 dana (vodenasti proljev i povraćanje bez temp.) gdje radim koprokulture, nalaze krvi, nalaz na parazite sve uredno, osim svaki put Candida spp u stolici 20%. Doktor kaže svako ima to se ne liječi. Fekalni kalrprotektin u dva navrata uredan, intolerancija na laktozu, negativna. Zaključujem sam da se radi o vjerovatnom smanjenju želudčane kiseline zbog čestog uzimanja IPP-a koja omogući prodor nekim virusima ili bakterijama . gastro kaže nije od IPP.a već od sinroma ir kolona (ali tu nema povraćanja koliko znam kao laik).
Radim krajem 2022 i ezofagogram: kontrastno sredstvo nesmetano pasira kroz jednjak i kardiju u želudac. Jednjak uredne širine položaja, kontura, edematozan, široke sluznice. U distalnoj trećini Baršonijevi pseudodivertikuli. Ne uoči se HH ni gastroezef reflux. Napominjem, nikada nisam imao žgaravicu, iako sam adipozan 1.84 cm, 115 kg.
Januar 2022. opet gastroskopija. U distalnoj trećini jednjaka iznad ezofagog.prelaza nekoliko svježih erozija Gerb II. Sluznica želudca hiperemična, vulnerabilna, sa erozijama u antrumu, slika gastritisa. Uzeta biopsija sluznice antruma i korpusa i na Helikobakteriju. Th. Emanera 40, 2×1 mjesec dana sa hig. dijet režimom. Biopsija: U oba isječka nalazi se površni foveolarni i žlezdani epitel uobičajenohg izgleda. Rijetki eozinofilni leukociti. Bojenjem neg na heliko. Dy. blagi hr.gastritis. Niko ne spominje spazme jednjaka kao dijagnozu. Tada na net-u počinjem da shvatam da imam vjerovatno spazam jednjaka. Kada sam pitao gastro za to, kaže to zanemari to imaju samo stari ljudi. Pij terapiju i bit će ok.
Od početka marta 2023. opet se javljaju jaki bolovi, grčevi. Zaustavljam ih kao i do sada , vodom. Ipak, počinju da se javljaju svaki dan, nekad nema 2-3 dana pa onda nekada po nekoliko puta dnevno. Umara me. Nemam gusenja, nemam vraćanja hrane, nemam kiseline, samo bol u vidu grča, negdje odmah iznad želudca ili prsne kosti i širi se prema vratu i čeljusti i desnog uva koje počne kuckati od jačine bola. Jak, prodoran bol.
Počinjem da mislim šta je drugačije nego prethodnih godina i povezujem dva događaja. Od januara 2023.promjenio sam radno mjesto, gdje sam dobio vrlo odgovornu i tešku poziciju (ali što se kaže za iste pare). Drugo od feb 2023 počeo sam da umjesto 20 mg Seroxata smanjujem i uzimam 10 mg jer hoću da ga izbacim (stvara jaku ovisnost pa se mora polako ukidati pokušao jednom na brži način, ali zbog jakih nuspojava, ustezanja nisam mogao). Uzimam Controloc 40mg na svoju ruku ne pomaže. Nekad Apaurin nekad Spazmex forte, ograničena pomoć ne vidim razliku. Opet idem gastru. Kaže sve je u glavi, vjerovatno stresni period, Seroxat jer ga ipak uzimaš 10 god. Kaže možeš otići opet uraditi ezofagogram.
Kod radiologa idem, ali me odbija. Previše zračenja, radio prije 1 godinu, neće nam pokazati ništa novo osim kada bi isti snimili u vrijeme bola, spazma. Vraćam se kod gastra pitam da li mogu uraditi manometriju jer vidim da je to zlatni standard. A onda surova istina, nigdje u BiH se ne radi manometrija jednjaka (i jesmo kvazi država, kad nam je žena bez diplome na čelu najvećeg kliničkog centra u BiH). Ali gastro kaže i ne treba manometrija jer nemaš ahalaziju, možemo opet uraditi gastroskopiju (znam da je njemu to najlaše jer naplati 200 eura sa sedacijom). Kada pitam ima li ikakvog lijeka, vidim da neki propisuju neke blok kalc kanala, nitroglicerin pod jezik,neke starije antidepresive triciklične, kaže ništa. Šetnja, sport i slično (dobar lijek za ovakve strašne bolove jel tako)! Iskreno mislim, da su ovi doktori spazam jednjaka vidjeli samo u jednoj lekciji kada su studirali i nikada više. Doktor opće prakse mi je rekao da to ne postoji, kaže to te boli želudac od kiseline i gerb-a (on jadan i ne zna za spazme jednjaka 🙁
Znam da je preopširno, ali ako pročitate, dajte mi savjet šta da radim? Ja ne mogu biti svaki dan pod bolovima, šta ako voda koja prekida bol, prestane djelovati, zašto se pogoršalo? Jeste li se susretali da ljudi sa anks depr poremećajem imaju ovakve probleme sa grčevima jednjaka (obzirom da ima i iritabilnim kolon znam da on jeste sigurno). Šta mi savjetujete?

12.6.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

svakako je nužna kontrola kod gastroenterologa koji se bave tjelesnim uzrocima i liječenjem tegoba koje imate.

S psihijatrijske strane rekla bih da preporučujem uključivanje u psihoterapiju te da Seroxat nije jedina opcija u liječenju psihičkih smetnji koje imate. Za konzultaciju u korekciji lijeka svakako je potreban pregled psihijatra uživo.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika