Može li se mojoj majci vratiti terapija od koje je bila bolje? Vidim da joj nova terapija, koju je propisao psihijatar, ne pomaže.

Molim vas
Moja majka78 je bila na Haldol depo injekcije od 1992g i ukinuli su joj tj psihijatar injekcije 2021g. Ja kcerka sam bila protiv jer sam ubrzo vidjela da moja majka postaje biljka ne moze da jede tj zvace hranu ,ne cuje, nema stolicu znaci citav niz nis pojava. Bilo je receno od strane drugog psihijatra koji je umro da treba da koristi depo do kraja zivota. Vratili su je na tablete Haldol od 2 mg x2. Odmah je bila bolje metabolizam proradio cuje ima stolicu moze jesti i veselija nisu joj vratili injekcije mada je bila puno bolja. Inace moja majka je vise puta padala lomila ruku i kuk tako da je vecinom u krevetu i ovisi o meni. Medjutim od nedavno nastaju veliki problemi jer joj je psihijatar ukinuo i te tablete od 2 mg kaze nisu joj potrebne i zamijenio je ih sa Q-pin i mendilex..Odmah sam vidjela poslije nekoliko dana da to nije za nju jer je pocela da bali ima hiper salvaciju i ne moze da guta hranu slabo cuje, nema stolice gubi na kilazi i kao biljka je tj umire. Sada su joj sve ukinulili nista ne pije jos je gora ne moze da jede da zvace veoma spora hranim je po sat. Ja sam se ponovo obratila istom psihijatru, ali on i dalje negira da to nije od ukidanja haldola da je to tako i da ne treba vise nista da pije i da ako ja inzistiram da joj ponovo ukljuce injekcije haldola ili tableta moja odgovornost. Imala je pregled i kod neurologa i kaze da nema disfagiju problem sa giranjem, Molim vas da mi pomognete ja bih htjela da joj ukljuce ponovo injekcije ili tableta jer mi je tesko gledati da na ovakav nacin umire i da li se ona moze vratiti na staro stanje tj da moze da guta da nema balenja i da nebude kao biljka. Ja ipak podrzavam psihijatra koji je rekao da teba da koristi haldol cijeli zivot jer je dugo vremena koristila i njen se organizam navikao a ovo je patnja za nju i mene. Molim vas za savet i pomoc da li moze da se ponovo ukljuci haldol tablete ili injekcije nakon pauze od mjesec dana jer sam primijetila da samo one odgovaraju kod moje majke. Ja mislim sa ce moja majka prije umrijeti bez Haldola nego da ponovo na Haldolu

26.4.2022

Odgovara

Doc. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Poštovana,

uvijek imate mogućnost na drugo mišljenje, ali važno je da se majku pregleda uživo, bez toga se ne može uvoditi niti mijenjati terapija. Bez obzira na pauzu, kada je to potrebno, može se ponovo uvesti navedena terapija.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika