Nesvestica, gubitak kose

Poštovani,
imam problem vec godinu dana, ali nisam u mogućnostu da nađem adekvatnu pomoć.
Naime, sve je počelo početkom proleća prošle godine, kada sam prolazila kroz veoma stresan period, kada sam takođe imala dosta nezdravih navika (priličan manjak sna). Tada su se ujedno i pojavile vrtoglavice, ili bolje reći nesvetice, ili čuveni osećaj “propadanja” (sa kojim se jedva izlazim na kraju). Prvih mesec dana, to sam prepisivala kao posledicu stresa, jer sam i inače dosta osetljiva, a napadi panike, anksioznost, depresija,… sve su mi to totalno poznati pojmovi.
Nakon par meseci, obratila sam se obližnjem lekaru, koji me je jednomesečnom proverom krvne slike vrteo u krug. (Ljudi su verovali da je u pitanju anemija – za koju se ispostavilo da nemam, i nisu obraćali pažnju za ostale simptome).
Takodje moram pomenuti, da je pre oko 6 meseci kosa krenula da mi opada, pola kose sam izgubila, koren glave mi je unisten!
(Celo teme mi je preprlavljeno peruti, koza glave mi se bukvalno raspada… Menjala sam sampone, posetila sam dermatologa, dobila neki lek – koristila 2,3 meseca. NISTA)
Napomenuću da ovo stanje traje svakodnevno, a izraženije je kada osećam veću oslabljenost organizma i kad sam izložena većem naporu.
Propratno je to što često osećam i preskakanje srca, gušim se i teško dolazim do daha. Nekada imam osećaj da vrtoglavice, tj propadanje idu u ritmu srca. Osećam užasan pritisak u glavi.
Vrlo teško izlazim sa umorom, jer šta god radila, uvek, bukvalno uvek je prisutan, a pre nego što vrtoglavice krenu, imam napade prozevanja, kada satima ne zatvaram usta.. Vrlo često imam osećaj da nemam snage da kontrolišem sopstveno telo i da sam na ivici da se onesvestim. Koliko god sati spavala, ne mogu da ‘nahranim’ umor i dobijem energiju.
Imala sam nekih propradnih ‘epizodica’ mučnine i promene apetita. Čitala sam dosta i tome na internetu, i lično sam sumnjala na poremećaj štitne žlezde, jer takođe imam taj prigušeni osećaj – kragne. Dosta sam napeta, preplašena, jer imam svega 17 godina i često imam osećaj da sam pretrpana mislima.
Uglavnom kroz sve prolazim jako teško, takozvana nesvestica me sprečava da živim normalan život, iz dana u dan sve više menja moje navike i mogućnosti, te se generalno osećam baš baš loše…. Bojim se mogućih ishoda, bojim se najgoreg…
Nadam se da imate barem pretpostavku o čemu je reč, i kom lekaru se trebam obratiti? Hvala unapred.

12.4.2017

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana, 

 

ne znam da li ste učinili obradu štitne žlijezde i endokrinologa te neurologa? Bilo bi važno da učinite te pretrage, a u sklpou toga možete na kraju učiniti i pregled psihijatra. No, svakako je važno da prije toga učinite detaljnu tjelesnu obradu, ne samo krvnu sliku. 

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika