Shizofrenija i MR

Poštovani,
osoba s dijagnozom teške shizofrenije (ponavljanje,neizlaženje,halucinacije,nepovezani govor,nemogućnost vođenja suvislog razgovora) na prvi pogled vidljivo teško stanje (na žalost nepotvrđene službeno) od strane stručnjaka jer je pregled bilo nemoguće obaviti. Naime, boluje unatrag 10-ak godina i odbija pregled kod neurologa,tj. pregled magnetske rezonance, pokušano je prije nekoliko godina i osoba je pobjegla van iz ordinacije od straha i čekala u auto dok je trajala potraga člana obitelji za njom.
Stoga se zapravo ne vodi kao bolesna osoba niti prima invalidninu .To je bilo jako stresno razdoblje i više nije pokušan pregled.Što poduzeti u tom slučaju ,je li MR zaista neophodan za teško bolesnu osobu da se postavi dijagnoza i može li psihijatar drugačijim pristupom odrediti dijagnozu,jer na žalost osoba ne može ostvariti svoja temeljna prava.
Lp i naprijed hvala na odg!

20.3.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

MR ima ulogu u isključivanju drugih uzroka navedenih simptoma (u smislu da ponekad neki tumor mozga može uzrokovati takve simptome) pa ju je zbog toga važno napraviti, da se ne bi liječili samo simptomi, a ne uzrok. No, svakako bi bilo dobro ponovo dogovoriti psihijatrijski pregled kako bi se uz pomoć lijekova postiglo dovoljno stabilno stanje pacijenta i suradljivost s ciljem da se osoba osjeća dovoljno dobro kako bi se i ove pretrage mogle realizirati.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika