Tjeskoba i stresne situacije

Pozdrav. Imam sljedeći problem. Cijeli život sam bila pomalo anksiozna ali nikad mi to nije stvaralo veći problem sve dok se u obitelji nije naglo dogodio smrtni slučaj gdje meni kreću napadi panike i uz to visok tlak ali samo u trenutku napada. Od liječnika obiteljske medicine dobivam najprije normabel pp pa Xanax 3×1 a kasnije od psihijatrice Xanax SR 1×1 1mg i stanje se popravlja, imam puno manje napada panike tek malo nervoze i manje negativnih misli.. Moje pitanje je da li je normalno da mi u trenutku emocionalnog stresa (svađa s partnerom, tema smrti i sl) skače tlak? Mjerim po preporuci tlak 4x dnevno jer sam imala visok poslije poroda. (Porod je bio 30.11.2022.) Smrtni slučaj mjesec dana nakon.
U napadu panike tlak tada ode na 145/100, 150/100 ili više. Inače tokom dana 120/80 ili niže kada sam dobro psihički. Je li normalno u tim trenucima da imam pritisak u glavi? Uz to noću ako se naglo probudim i dok sam još u polu snu- drhtim. Kada se malo razbudim to se smiri.
Prije mjesec dana nalaz krvi uredan kao i štitnjača. Uzimala sam i tablete za tlak ali nije bilo smisla kad mi je bio povišen samo u trenutku nervoze.
Uz to ekstrasistole koje imam već dugo (7-8 godina) ali se pojačaju u stresu i napadu panike. Molim savjet? Psihijatrica kaže da ne trebam AD i da sam u redu što se tiče ovako samo da trebam manje stresa i više podrške. Od ovih pretraga drugih ću napraviti holter ekg i tlaka, uzv srca itd. Uglavnom najviše me zanima jesu normalni ti skokovi u stresu, i drhtanje tijela u buđenju? Dok sam uzimala xanax 0.5 mg 3×1 nije bilo buđenja uz drhtanje ili znatno manje ali sada kada koristim samo ovaj SR koji pijem u 6 ujutro onda se to događa jer pretpostavljam djelovanje završi do navečer. Hvala unaprijed.

20.3.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

navedeno je moguće u sklopu tjeskobe, odnosno reakcije na stresne situacije. Preporučila bih dodatno uključivanje tehnika relaksacije te pregled psihijatrija.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika