Bolovi s lijeve strane tijela

Poštovani,
već više od godinu dana osjećam čudne bolove na lijevoj strani tijela. Sve je krenulo nakon što sam u siječnju prošle godine imao bubrežne kamence (po prvi put u životu). Nakon terapije spazmexom i infuzijom riješio sam se kristalića u desnom bubregu i nakon toga nisam imao problem s njima. Preventive radi obavio sam detaljne preglede bubrega i svi nalazi su negativni. Nedugo potom počinje mi se javljati bol ispod sredine lijevih rebara. Bol je tupa, najbliži opis je grčenje. Uspjevam prije pandemije obaviti CT abdomena na kojem su primjećeni umnoženi limfni čvorovi u mezenteriju uz blago zamućenje masnog tkiva. Svi ostali unutarnji organi su uredni, bez ikakvih promjena, uredne veličine i strukture. Nakon CT pregleda upućen sam na obradu od strane gastroenerologa. Obavio sam gastroskopiju i kolonoskopiju. Rezultati oba nalaza su negativni, uz malu ulkus koji se liječio Emanerom. Nije nađena prisutnos Heliobakterije. Nakon ovih pregleda, upućen sam na MR snimanje koje sam obavio u lipnju 2020. u KB Dubrava. Nalaz MR je potpuno uredan. NO, moji bolovi ne prestaju. Bol se najčešće pojavljuje tijekom sjedenja ili vožnje automobila ili čak u ležećem položaju na leđima. S vremenom se bol s lijeve strane rebara počinje povremeno šetati od lijeve strane vrata, lijevog pazuha, niz rebreni luk prema leđima do razine srca. Drugi dan ili nekoliko dana poslije bol “se spusti” u dio između lijevog rebra i lijevog kuka, pa niz lijevi gluteus i niz lijevo bedro sa stražnje strane do koljena. I onda opet sve ispočetka. Bol je više neugodna i tupa, nego neizdrživa, ali svakako je konstantno prisutna. Intenzivnije se osjeća u popodnevnim satima, navečer i tijekom noći što otežava san. Lijekovi protiv bolova ne pomažu (ibuprofen, paracetamol, doreta, duodiklo). Kada stojim, hodam ili slično ovaj neugodni osjećaj je manje intenzivan ili ga nema, osim ovog dijela kod gluteus i lijeve stražnje strane bedra.
Nemam dodatnih poteškoća, nisam imao povišenu temperaturu, mučnine, gubitak kilograma, gubitak apetita i slično. Visok sam 178 kg cm i teška 75 kg. Aktivan sam. Normalno funkcioniram u svakodnevnom životu, ali me ti bolovi koji ne prestaju počinju užasno iritirati i zabrinjavati. Liječnik opće prakse, nakon MR pregleda, je rekao da ćemo pričekati s daljnjim razvojem situacije, ali situacije je tu i ne prestaje.
Naravno da je situacija s pandemijom dodatno otežala daljnje pretrage, ali ni sam ne znam kome da se obratim.
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

12.4.2021

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovani, zahvaljujem na vašem pitanju.

Savjetujem pregled fizijatra i jedan ciklus fiziaklne terapije.

Možda da pokušate s lijekom kji se zove Amytriptilin 10 mg i s tim da ga podižete s 0 mg 1 tjedno do doze od 30 mg.

Navedeni ljek se daje kod dugotrajih bolova kada dođe do centralne senzitivizacije bola u mozgu. Dakle mozak i dalje ima osjeaj da postoji “opasnost” i da se nešto događa u tjelu iako navedeno nema.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika