Bolovi u kralježnici!

Poštovani dobra večer!
Imam 28 godina.
15.06.2019. sam imala prometnu nesreću, na sreću s lakšim ozljedama, kontuzija donjeg dijela leđa i zdjelice.Ali od tog dana ja sve više tegoba imam. Silne fizikalne terapije i lijekovi jednostavno ne pomažu. Bit ću kratka pa ću napisati samo ono što me zanima iz nalaza. Zadnji MR Lumbalne kralježnice glasi ovako:
-Reducirana fiziološka lordoza lumbalnog segmenta kralježnice.
-Hiperkifoza SCo prijelaza.
-Zadnji mobilni i.v. prostor izgleda kao S1/S2 prostor, kao posljedica nepotpune lumbalizacije S1.
-Blaža redukcija visine i. v. Prostora L5/S1
-Multiple masne konverzije crvene koštane srži sakruma.
-Schmorlove hernije susjednih pokrovnih ploha Th12/L1 iL1/L2.
-Na aksijalnim presjecima u razini diska L4/L5 vidi se bulging diska koji obliterira i neuralne otvore uz kontakt s korjenovima L5 obostrano.
-Na aksijalnim presjecima u razini diska L5/S1 vidi se bulging diska koji djelomično obliterira i neuralne otvore te je u kontaktu s duralnom vrećom te korjenovima S1 obostrano.
-Umjerene degenerativne promjene malih zglobova.
Zaključak je da imam bulging diskova L4/L5 i L5/S1.
Ali zanima me što znače ove gore sve navedene rečenice.. Dok čekam termin za još jednu Mr vratne kralježnice s kojom također imam problema,i pregled neurokirurga koji će biti tek nekada nakon svih pretraga, bila bi Vam zahvalna ako mi možete pojasniti nalaz. Srdačan pozdrav!

12.4.2021

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovana zahvajujem na vašem pitanju.

Gore navedeno predstavalja medicinske termine koji opisuju izgled kralježnice u krivinama i ništa od navedenog ne bi rebalo imati veće kliničko značanje osim  bulging diskova L4/L5 i L5/S1, znači ispupčenje diska između dva kralježka koji djelomično dolaze u kontakt s živčani završecima koji idu u nogu i to može uzokovat bolove.

Također i Schmorlove hernije (uleknuće kralježaka) susjednih pokrovnih ploha Th12/L1 iL1/L2 mohu nekad uzrokovat neugodnosti u leđima, ali oe se ne liječe.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika