Napuknuće patele

Poštovani,

da Vam opišem moju povredu.
Prije 20 dana, prilikom pada na skijanju (direktno na koljeno) osjetio sam jaku bol, koja je nestala za 10-ak min. Pošto sam imao ranu na koljenu (od udara u kamen), hitna služba na planini me je pregledala, previla ranu i pregledala koljeno. Koljeno sam mogao savijati bez problema.
Te večeri, otišao sam na pregled radi predostrožnosti, i uradio sam RTG. Na RTG-u se vidjela vertikalna linija debljine ili tanja od dlake na predjelu patele, gdje je ortoped rekao da nije ništa strašno, da stavljam obloge i da nogu držim na jastuku. U tom trenutku meni je koljeno već bilo natečeno (doktor je rekao da je to neka tekućina). Mogao sam dignuti nogu dok je ispravljena i pod pritiskom doktora. Ja sam bolove osjećao samo na dodir.

Te večeri koljeno mi je još više nateklo i imao sam veće i veće bolove. Sljedeći dan, otok je spao za nekih 20%, otežano mi je bilo kretanje, ali sam se osjećao bolje. Dan nakon toga, otok je spao opet za nekih 30% i puno sam se bolje kretao.

Pošto sam sve te preglede radio u drugom gradu, vratio sam se u svoj grad, da uradim dodatne preglede (iako sam se osjećao puno bolje i mogao sam bolje i hodati, čak sam i vozio automobil).

Opet sam uradio RTG, ista vertikalna linija na istom mjestu, ali ovaj put doktor je rekao da uradimo i CT. Na CT-u se vidjelo napuknuće patele. Prvobitno doktor se odlučio sa imobilizaciju ortozom, ali nakon par minuta je odustao i odlučeno je da nosim gips. Plan je bio 21 dan nošenja gipsa ili skidanje po potrebi ranije.

Doktor je rekao da se ne oslanjam na povrijeđenu nogu (iako u nekim trenutcima se moram osloniti i ne osjećam nikakve bolove).

Otišao sam na privatnu klinuku po novo mišljenje, gdje mi je doktor rekao 3 sedmice imobilizacije i da se OSLANJAM NA POVRIJEĐNJENU NOGU. Jer moja povreda patele, ne nosi težinu tijela, samo je bitno da nogu ne savijam (a ne mogu je svakako saviti jer sam u gipsu).

Nakon 15 dana gipsa, doktor je odlučio da skinemo gips i stavimo ortozu bez mogućnosti savijanja koljena.

Mene zanima sljedeće:
– Da li se ja smijem oslanjati na povrijeđenu nogu?
– Koliko je ozbiljna moja povreda?
– Nakon koliko da očekujem potpuni oporavak koljena? I kada mogu da se vratim na posao (danas je 20-i dan imobilizacije).
– Da li u budućnosti, prilikom manjeg pada mogu očekivati povredu istog koljena i kolike su šanse za to?
Hvala puno.
Lijep pozdrav

11.3.2020

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovani, zahvaljujem na Vašem pitanju. 

– oslanjanje se misli prilikom mobilizacije, dakle samo lagano, ne jako opteretiti nogu 

– oko 3 mjeseca očekujte oporavak i kad dobijete zeleno svjetlo da je sve sraslo i da možete savijati nogu i ne treba Vam ortoza, tada krećete s punim opterećenjem 

– šansa za prijelom istog koljena nije značajno veća u odnosu na onu prije ozljede 

Lijepi pozdrav. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika