Javlja mi se bol na vrhu testisa, što da činim?

Pozdrav
Imam 18 godina,visok sam 2.01m i 70kg.
Osjećam bol u desnom testisu na samom vrhu između peteljke i testisa, bio sam već kod urologa i rečeno mi je da bol nastaje jer moje tijelo je samo po sebi dugo pa tako i te peteljke pa da je navodno radi peteljki ,bol bude tupa i traje nekad duže nekad kraće vremena(30min do 2-3sata) i desi se da bol ne dolazi i po mjesec dana i onda opet isto. Ne znam šta da radim, bol se stalno vraća.
Ako može neki savjet šta dalje učinti.
Hvala!

26.10.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Dobili ste ispravno tumačenje. Po svemu sudeći, ne radi ni o čemu ozbiljnom što bi vas teebalo zabrinuti. U mladih muškaraca se radi o življem (jačem) refleksu mišića kremastera – mišića koji obavija “peteljku” testisa (lat., funikulus). Djelovanjem tog mišića se dijelomično ta peteljka i, posljedično, sam testis mogu blago torkvirati (zaokrenuti oko svoje uzdužne osi), a t može dovesti do povremenih, ali prolaznih i bezazlenih boli.

Tek ukoliko bol bude par sati (3-4 sata) vrlo jaka, a testis počne oticati treba se ODMAH javiti urologu. Savjetujem nositi šire donje rublje, a u ovakvim situacijama, kako ste ih opisali, dovoljno je leći i, ako je baš potrebno, uzmite ibuprofen od 400 mg.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika