Mami je odgođena operacija bubrega, što očekivati?

Mama (58. godina) već godinu dana prolazi razne pretrage, prvenstveno zbog upala mokraćnog mjehura (sumnje na tumore bubrega i slično).

Da skratim, ustanovljen joj je poveći kamen na bubregu te je jednom funkcija smanjena na 25%.

Ona je trenutno gotovo godinu dana na terapiji antibioticima jer se ne može riješiti stalnih infekcija prije operacije kamena.

Na operaciju je dulje čekala jer je u rodnom gradu ne izvode, a termin je dobila u Zagrebu u Vinogradskoj, sada u studenom.

Međutim, jučer je dobila poziv da je operacija odgođena jer urologija postaje odjel za kovid pacijente.

Mama nažalost nije cijepljenja jer se na terapiji antibioticima ne smije te smo svi priželjkivali konačno rješenje i operacijom i cijepljenjem nakon oporavka.

Molim vas bilo kakvu sugestiju ili pravo na koja ona ima u skladu s trenutnim mogućnostima – primjerice, traženje novih snimanja veličine kamena ili traženje mišljenja o urgenciji postupka?

 

22.11.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Dok je kamen prisutan infekcija se ne može izliječiti. Antibiotici imaju smisla samo ukoliko njima otklanjamo akutnu, SIMPTOMATSKU upalu – u protivnom, liječimo nalaze, a ne bolesnika.

Kad se ponovo ne uspostavi prijem svih bolesnika U sadašnjoj Covid-situaciji Klinika za urologiju KBC Sestre milosrdnice operira samo bolesnike s malignim bolestima i one akutne, životno ugrožene.

Vaša će majka biti pozvana telefonski na operaciju čim to bude moguće.

Ponavljam, antibiotici nisu od znatnije koristi u ovoj situaciji. nema uzima svakako 1,5-2 litre tekućine dnevno. To je bitno!

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika